Sarcoïden paard

Sarcoïden zijn de meest voorkomende huidtumoren bij het paard. Over het algemeen zijn deze tumoren goedaardig en zaaien ze niet of zeer langzaam uit.

Wat zijn de symptomen?

Sarcoïden komen over het hele lijf voor. Ze variëren sterk in vorm en grootte. De tumoren kunnen klein en rond zijn maar ook zeer grote bloemkoolachtige knobbels vormen. Rondom de knobbels wordt de huid kaal en schilferig. Soms ontstaan open wonden. Meestal heeft het paard er alleen last van als ze in de buurt van halster, hoofdstel of zadel zitten.

Waaruit bestaat de therapie?

Sarcoïden kunnen behandeld worden door middel van chirurgie, bevriezing met stikstof of injecties met een BCG vaccin. Resultaten zijn wisselend, omdat de tumoren vaak op dezelfde plek terug komen.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl


Categorie: Weerstand, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Gegeven remedies zeer beperkt

    Heb zelf in zeer nabije omgeving ervaren dat een paard met sarcoïden met groot succes behandeld kan worden door intensief met oregano te behandelen door dit door het voer te mengen. Dat is een eenvoudige en natuurlijke behandeling die uiteraard gedurende weken moet aangehouden worden.

  • Alternatieve behandeling

    Zeer goede ervaringen met DRJ zalf van Serkyl. Een stuk goedkoper en minder risicovol dan bijvoorbeeld opereren. Sarcoid van 2 cm doorsnee was na twee keer smeren verdwenen.