Rugpijn paard

Volgens meerdere onderzoekers zijn rugproblemen bij paarden één van de belangrijkste veroorzakers van een verminderde prestatie en afwijkende gangen bij sport- en racepaarden. Dikwijls is goed mogelijk om met behulp van een gedegen klinisch onderzoek aan te tonen dat er rugprobleem zijn. De moeilijkheid schuilt in het feit om de exacte diagnose te stellen.

Begrijpen waarom

Zodra rugpijn wordt vermoed of is vastgesteld, moet de veroorzaker hiervan nog worden gevonden. Hierbij zijn beeldvormende technieken (zoals röntgen en echo) van wezenlijk belang. Dankzij de sterke verbetering van deze technieken in de afgelopen jaren, kan men nu defecten aantonen op plaatsen waar men eerder niet bij kon. Met de combinatie van röntgen en echo kan men de wervelkolom nu beter in beeld brengen. Hierdoor kan ook beter een verklaring gevonden worden voor onduidelijke rugklachten. Speciale beeldvormende technieken (via universiteitsklinieken) vormen een waardevolle aanvulling op het “begrijpen” van de wervelkolom en zijn omringende weefsels.

Voor de liefhebbers

Een iets technischer stukje:
Men verdeelt de wervelkolom in vier regio’s. Het gebied van de laatste borstwervels (T10-T18), de overgang van de borstwervels naar de lendenwervels (T16-L2), de lendenwervels (L2-L5) en de overgang van de lendenwervels naar de bekkenwervels (L5-S1). Kortom het hele horizontale gedeelte van de paardenrug is zo opgedeeld. Aan elk gebied is een “overkoepelend syndroom” gekoppeld.

Door de rug met zijn problemen zo in te delen kan men een betere therapeutische behandeling in stellen en is de prognose aanmerkelijk verbeterd.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gewricht en Spier, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: