Röntgenkeuring jonge paard

De afgelopen zomer zijn weer veel veulens gezond en wel op de wereld gezet. Of een veulen een gezond (sport)paard wordt, is van veel factoren afhankelijk. In dit stuk wil ik u meenemen in het belang van het tijdig opsporen van defecten in de botvormig bij het jonge paard (osteochondrose of osteochondrosis dissecans, OC, respectievelijk OCD).

Verstoring botvorming bij het jonge paard

Het ontstaan van het ziekteproces is voor OC en OCD nog altijd niet opgehelderd. Het is wel bekend dat tijdens het vormen van een embryo en na de geboorte botvormig plaatsvindt door bestaand kraakbeen te laten calcificeren (verkalken). Bij OC en OCD is er sprake van een storing in deze botvorming. Deze stoornis kan het gevolg van vele factoren zijn, onder meer onjuiste voeding, het bewegingspatroon en erfelijke factoren.

Sluiten groeischijven veulen


Groeischijven sluiten bij het veulen op verschillende tijdstippen in het vroege leven. De laatste groeischijven sluiten rond de 12 tot 14 maanden leeftijd (knie) en daarmee stopt ook de verbening van gewrichten. Tot deze tijd kunnen er problemen optreden in de vorming van nieuw bot. Het is dan ook van groot belang om vanaf deze leeftijd in beeld te brengen hoe de ontwikkeling van de gewrichten bij uw veulen(s) is verlopen.

Losse kraakbeen fragmenten in gewricht

Eventuele problemen in de botvormig kunnen namelijk leiden tot fragmenten die ofwel vastzitten aan het gewrichtskraakbeen ofwel los in een gewricht aanwezig kunnen zijn. Deze fragmenten kunnen leiden tot onder meer kraakbeenschade, mechanische belemmering, irritatie van het gewricht en/of gewrichtskapsel en daarmee tot ongemak bij het zich ontwikkelende dier.

OC en OCD niet altijd zichtbaar

Alvorens u met een jong paard aan de slag gaat, is het belangrijk dat de gewrichten soepel en zonder problemen arbeid kunnen gaan verrichten. Sommige vormen van OC en OCD kunnen hierbij een probleem vormen.
OC/OCD kan, maar hoeft zich niet te uiten in kreupelheid en gewrichtsovervulling. Ook jonge paarden met droge gewrichten die niet kreupel zijn, kunnen OC/OCD op röntgenfoto’s vertonen.

Verwijderen fragmenten bij OCD paard

Fragmenten kunnen, nadat ze op röntgenfoto’s zijn gedetecteerd, worden verwijderd via een kijkoperatie in het gewricht (arthroscopie). Hierbij wordt via twee kleine gaatjes in het gewricht een beeld verkregen van de algemene toestand van het gewricht en het fragment, waarna het fragment verwijderd wordt.

Prognose Osteochondrose jonge paard

Rond de leeftijd van 12 tot 14 maanden heeft het gewrichtskraakbeen nog een vrij goed herstellend vermogen. Dat wil zeggen dat eventuele (onvermijdbare) schade aan het kraakbeen die achterblijft na het verwijderen van een fragment nog door het lichaam opgelost kan worden. Het jonge paard is dan nog lang niet in (volle) training en heeft dan alle kans rustig te herstellen, alvorens het echte werk gaat beginnen.

Röntgenkeuring gewrichten paard in het najaar

Het najaar is een perfecte periode om uw jonge dier(en) door ons op locatie op de röntgenfoto te laten zetten, waarna een individueel plan kan worden gemaakt met betrekking tot wat het beste is voor uw veulen/jaarling. Mocht u nog vragen hebben of wilt u een afspraak maken om uw jonge dier op locatie (of op de praktijk) op de foto te zetten, neem dan gerust contact met ons op.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: