Risico rauw vlees voeren aan huisdieren

Rauw vlees wordt vaak gegeven om een meer natuurlijke voeding na te streven. Er zijn twee soorten rauw vlees voeding, te weten de zelf samengestelde en de commercieel verkrijgbare. Bij rauw vlees wordt vaak de term BARF gebruikt, deze staat voor Bones and Raw Food of Biologically Appropiate Raw Food. Een hele mondvol die wil zeggen dat een BARF voer bestaat uit rauw vlees, organen en botten. Eventueel kunnen er eieren, noten, fruit, groenten, zaden en voedingssupplementen aan zijn toegevoegd. Wanneer u uw hond of kat graag rauwe vleesvoeding geeft dan is een goede hygiëne van belang.

Rauw vlees en overdracht van infecties op uw huisdier

Onderzoek heeft aangetoond dat huisdieren die rauw vlees eten met hun ontlasting vaker bacteriën uitscheiden die ook ziekte bij de mens kunnen geven. In rauw vlees zijn ook antibiotica resistente bacteriën aangetoond, die een risico voor de gezondheid voor mens en dier kunnen vormen. Ook in orgaanvlees dat gegeten wordt door hond en kat kunnen bijvoorbeeld lintworm cysten zitten die direct besmettelijk zijn voor mensen vanuit de ontlasting van het huisdier dat orgaanvlees gegeten heeft. Een ander voorbeeld van een risico van het voeren van niet-ingevroren rauw vlees aan huisdieren is de Toxoplasma Gondii. Na opname van de cyste van deze Toxoplasma door het huisdier zijn de uitgescheiden oocysten een serieus gezondheids risico vooral voor de ongeboren baby’s van niet eerder besmette zwangere vrouwen.

Advies rauw vlees voeren aan huisdieren

Een huisdier dat rauw vlees te eten krijgt loopt een aantal gezondheidsrisico’s. Dat geldt ook voor de mensen die met het huisdier in contact komen. Vandaar dat een juiste omgang met de rauw vleesproducten én een goede persoonlijke hygiëne belangrijk zijn.
Het beste advies om deze gezondheidsrisico’s te voorkomen is geen rauw vlees voeren aan huisdieren. Wanneer u dit toch wil voeren dan is fabrieksmatig, ingevroren voeding het beste alternatief om de kans op overdracht van besmettelijke kiemen zo klein mogelijk te maken.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: