Retrobulbair abces oog hond

Bek openen hond doet pijn

Wanneer een hond minder gaat eten en het openen van de bek pijn gaat doen dan kunt u beter alert zijn. Indien u ook constateert dat er achter het oog een verdikking ontstaat dan kan het zijn dat er sprake is van een ontsteking achter het oog. Het openen van de bek wordt dan steeds pijnlijker en het betreffende oog kan dicht gaan zitten. Dit verschijnsel kan snel verergeren. De hond wordt slomer en kan koorts krijgen en huilen bij het kauwen. Tijdig ingrijpen is nodig.

Operatie is vaak nodig

Wanneer de dierenarts een retrobulbair abces constateert dan is het meestal noodzaak om onder narcose het abces te openen. In een enkel geval, bij een hele jonge hond of een hond in zeer slechte conditie, kan er voor worden gekozen om eerst alleen met antibiotica en pijnstilling te behandelen. Vrijwel altijd wordt dus gekozen voor operatief ingrijpen waarbij het abces ruim wordt opengelegd en het aangetaste weefsel wordt verwijderd.

De druk is er dan vanaf en dat verlicht de hond enorm. Door de drain kan de eerste dagen na de operatie vocht blijven afvloeien. De hond zal geruime tijd onder de antibiotica worden gehouden om de aanwezige ontsteking goed aan te pakken. Langzaam aan kan de hond met kap op en pijnstillers herstellen en weer gaan genieten van zijn eten.

Oorzaak retrobulbair abces hond

De oorzaak van het retrobulbair abces is meestal niet te achterhalen. Infecties in de mond, van tanden, van het oog of algeheel kunnen het begin zijn. Het kan door splinters, plantdelen vanuit de mondholte ontstaan, door een grasaar, door een nieuwvorming, maar meestal is er niets te vinden. Het komt voor bij oude en jonge dieren en zowel bij reutjes als teefjes. Ook tijdens de operatie is de oorzaak vaak niet (meer) te vinden.

Voorkomen abces achter oog hond

Aangezien harde en droge plantendelen, splinters, stokjes e.d. de aanleiding kunnen zijn voor een ontsteking achter het oog is het zaak te voorkomen dat de hond deze in de bek neemt. Verder is het voorkomen van een dergelijke infectie een lastige zaak.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Oor en Oog, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.