Registratie paard verplicht

Identificatie en registratie paardachtigen update 28 december 2021

Per 21 april 2021 geldt er in Nederland een verplichting om alle paarden op een locatie te registreren.  In de intensieve veehouderij (koeien, schapen, geiten, varkens en pluimvee) is deze registratie al heel lang heel normaal. Registratie wordt gedaan in het kader van effectieve dierziektemonitoring en dierziektebestrijding. U kunt zich voorstellen dat het belangrijk is om tijdens een uitbraak van een besmettelijke (paarden)ziekte te weten op welk adres hoeveel en welke paarden staan. Uw paard moet dus ook geregistreerd staan, bent u daar klaar voor?

Hoe werkt de registratie van mijn paard?

Alle paardachtigen dienen vergezeld te zijn van een geldig paspoort. Paarden die na 2006 geboren zijn, dienen ook een microchip te hebben. Alvorens u een paard kunt registreren heeft u een UBN nodig, een Uniek Bedrijfs Nummer. Iedere locatie waarop paarden langer dan 30 dagen worden gehouden, dus ook een standweide, zomerweide of anderszins, dient een UBN te hebben.

  • Voor de eigenaar van het paard: uw paard is gechipt.
  • Uw paard heeft een paspoort.
  • Uw paard staat in NL geregistreerd.
UBN is verplicht voor paardenhouders
  • Voor de eigenaar van de locatie waar paarden staan.
    Check hier alles over uw UBN voor het houden van paarden.
  • Koppel uw paarden aan uw UBN nummer.
  • Houd een lokale administratie bij van paarden die afwezig zijn (langer dan 24uur).
    De exploitant van het bedrijf of de grond waarop het paard staat, is verantwoordelijk voor de registratie van het chipnummer van het paard op het UBN. Staat het paard langer dan 30 dagen op een adres, anders dan waar het normaliter gestald (en geregistreerd) staat, dan dient hiervan een wijziging te worden doorgevoerd.

Hoe vraag ik een UBN nummer voor mijn paard aan?

Een UBN aanvragen, kan op de volgende website: https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen. Wanneer u een UBN/meerdere UBNs hebt, kunt u hier het paard/de paarden op registreren. Paarden aanmelden kan via https://mijn.rvo.nl/paarden-melden.

Wie moet wat?

De houder van de paarden (dit kan, maar hoeft niet, de eigenaar van de paarden te zijn, maar ook een pensionstalhouder of eigenaar van een stuk land) is verantwoordelijk voor het registreren van de paardachtigen op zijn/haar UBN. De eigenaar van de paardachtige is op zijn/haar beurt verantwoordelijk voor het in orde hebben van het paspoort en chipnummer.

Wanneer moet een melding gedaan worden?

Wanneer een paard voor langer dan 30 dagen op een UBN wordt aangevoerd, wanneer een paard voor langer dan 30 dagen wordt afgevoerd van een UBN, bij import en export van een paard en bij het overlijden van een paard. Is uw paard nog niet gechipt, maar zou dat wel zo moeten zijn? Heeft uw paard nog geen paspoort? Neem dan contact op voor een afspraak voor het in orde maken van deze zaken. Wij helpen u graag.

Beter maar op tijd in orde hebben toch?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Marijn Buijtendorp, dierenarts paard

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -3%
NAF Devils Relief Paard
NAF Devils Relief Paard
€ 27,50 € 26,65
Uw korting -17%
Neutradex Paard Virbac
Neutradex Paard Virbac
€ 50,60 € 41,95
Uw korting -5%