Overstroming rivier en uw dier

In de zomer van 2021 is er ongekende neerslag en zijn er overstromingen in Nederland, België en Duitsland zonder weerga. Overstromingen die mens en dier raken.

Onze tip voor uw dier bij een overstroming

Ja, we willen u heel graag wat tips geven wat te doen met uw dieren bij een overstroming. Of het nu gaat om uw hond, kat, konijn of paard, we kunnen daar heel kort over zijn. Onze tip bij overstroming bij dieren = Wegwezen! Zorg er voor dat u uw dieren vooral tijdig onderbrengt in een veiliger oord. Dat is werkelijk de enige optie. Dit geldt ook voor uw koeien, schapen en ander vee. Laten we even verder bekijken wat een overstroming betekent voor dieren.

Wat is een overstroming eigenlijk?

Een overstroming is simpel gezegd een hoeveelheid water dat een stuk land bedekt dat normaal droog is. Overstromingen zijn te wijten aan de grote hoeveelheid water, die de rivieren met zich meebrengen, als gevolg van zware regenval of smeltende sneeuw in de berggebieden. Rivieren die langzaam stromen dragen water, zand en slib. Ze bouwen zo hun eigen bed, waardoor ze hoger kunnen worden dan het land om hen heen. Onweersbuien, een tsunami, tropische stormen, cyclonen en orkanen kunnen ook leiden tot overstromingen.

Overstromingen door rivieren in Nederland

Laaggelegen landen zoals Nederland, dat grotendeels onder de zeespiegel ligt, zijn permanent in gevaar. In het verleden overstroomde een groot deel van Nederland door de woeste golven uit de Noordzee. Nu zorgen dijken en dammen dat het land achter de kust wordt beschermd. Overstromingen vanuit de rivieren hebben we nog wat minder onder controle.

Dieren in nood na overstroming

Bij een overstroming geldt ook voor uw hond: zo snel mogelijk wegwezen

Vrijwel altijd hoor je dat dieren in nood komen bij een overstroming. Wanneer hun leefomgeving, zoals huiskamer en weiland onder water komt te staan, weten ze niet wat ze overkomt. Of het nu wilde dieren zijn of mens-tamme, ze kunnen geen kant uit. Zo liepen zeker 30 wilde dieren in de Georgische hoofdstad Tbilisi reddeloos rond nadat hun dierentuin vrijwel geheel door rivierwater was weggespoeld in 2015. Dieren zijn vrijwel geheel overgeleverd aan dat wat de mens met ze doet. Ze worden al dan niet met de stroom meegevoerd en verdrinken vaak.

Wilde dieren zijn niet te redden

Wilde dieren zijn tijdens een overstroming niet meer te redden. Wilde dieren zijn normaal al niet te benaderen en willen altijd hun eigen weg vinden. Wanneer ze in nood zijn, is dat zeker niet anders. Daar waar tamme dieren bij hoogwater gevonden en gered worden door dappere dierenliefhebbers, vluchten deze niet mens-tamme dieren direct weer weg. Kwestie van natuurlijk overlevingsinstinct.

Waar zijn dieren na een overstroming te vinden?

Wanneer een overstroming mens en dier overvalt, zien we daags daarna al de dramatische gevolgen. Veel dieren verdrinken direct, anderen drijven mee op de stroom van de rivier en weer anderen vinden een hoger gelegen plekje waar ze gaan staan wachten op dat wat komen gaat. Ellende alom en bijna altijd blijkt dat de verrassing van het vele water iedereen overvalt. Je hoort dan ook vaak “het water was overal”.

Honden kunnen toch zwemmen?

Dat katten en paarden niet echt van water houden en geen echte zwemmers zijn, weten we wel. Maar honden zijn toch echte waterratten? Dan zou je toch ook verwachten dat honden zich wel redden bij het onderlopen met water van hun omgeving. Telkens weer blijkt dat honden een plons en een kort zwempartijtje zeker kunnen waarderen, maar dat wanneer het er op aan komt in het kolkende water ze snel afhaken. Een veilig plekje vinden is dan het enige wat ze kan redden. Dat weten ze zelf als geen ander. Wij mensen moeten daar voor zorgen.

Evacuatie dieren bij oefening overstroming

Tijdens de crisisoefening Waterwolf, waarbij naar aanleiding van een dijkdoorbraak het eiland Marken werd geëvacueerd, is bekeken hoe mens en dier omgaan met een dergelijke noodsituatie door overstroming. Deze overstroming van het laaggelegen eiland moest duidelijk maken hoe dieren zijn te beschermen tegen dergelijke natuurrampen. De faculteit Diergeneeskunde was hierbij betrokken en zowel voor landbouwhuisdieren en paarden alsook voor huisdieren, bleek wel dat mens en dier bij een overstroming, zijn overgeleverd aan een tijdige evacuatie naar een veiliger oord. Niemand wil zijn dieren onverzorgd achterlaten, echter hoe krijg je nu een ieder met zijn dieren op tijd naar de gewenste opvang? That’s the question.

Hier is een handreiking redden van mens en dier bij overstromingen te lezen.

Overstroming bij dieren? Wegwezen!

Ja, wanneer een overstroming uw leefomgeving nadert, dan is de enige optie op tijd vertrekken naar een veiliger oord. Dat geldt des te meer wanneer u dieren heeft. Zij zijn compleet afhankelijk van u. Dus overstroming bij dieren = wegwezen!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond, Kat, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: