Overgewicht hond


Wanneer heeft mijn hond een goed gewicht?

Als u de ribben goed kunt voelen onder een dun vetlaagje dan is er sprake van een optimaal gewicht. Zijn de ribben moeilijk te voelen onder een dikke laag vet dan is er sprake van zwaarlijvigheid. En dat is reden om actie te ondernemen. Want een te zware hond heeft een sterk verhoogd risico voor een groot aantal aandoeningen zoals suikerziekte, hartaandoeningen, huidklachten, ademhalingsmoeilijkheden en gewrichtsontstekingen.

Hoe herkent u overgewicht bij uw hond?

 • Wanneer u probeert de ribben te voelen van uw hond lukt dit bijna niet.
 • Uw hond wordt sneller moe tijdens wandelen en houdt spelletjes ook minder lang vol.
 • Een hond die te zwaar is raakt sneller verhit wanneer het warm weer is.
 • Nog meer eetlust.

Waarom moet ik overgewicht of zwaarlijvigheid bij mijn hond aanpakken?

 • Honden met overgewicht zijn vaak minder speels en actief en kunnen vaak minder gemakkelijk bewegen.
 • Honden met overgewicht hebben meer kans op suikerziekte.
 • Stevige honden zijn vaak kortademig en hebben minder uithoudingsvermogen dan slanke soortgenoten.
 • Stevige honden hebben meer kans op vetgezwellen (lipomen).
 • De afweer van stevige honden is minder, dus meer kans op ziekte en een minder goede wondgenezing.
 • Stevige honden hebben meer kans op huidproblemen, waarbij de huid er schilferig uit kan zien.
 • Bij honden met overgewicht slijten de gewrichten sneller.
 • Honden met overgewicht hebben een verhoogde kans op complicaties tijdens narcose.

Oorzaken overgewicht

 • Misschien voert u uw hond te veel omdat u denkt dat uw hond anders honger heeft. Kan u zijn smekende blik niet aan?
 • Krijgt uw hond vaak tussendoortjes?
 • Is uw hond gecastreerd, dan heeft uw hond minder voer nodig. U mag uw hond bijna een derde minder voer geven na een castratie.
 • Te weinig beweging. Bijvoorbeeld als uw hond op leeftijd is.

Hoe kunt u overgewicht bij uw dier aanpakken?

 • Door uw hond op een gewichtscontrole dieet te zetten, zal hij gaan afvallen maar krijgt uw hond wel alle vitaminen en mineralen binnen die uw dier nodig heeft. Vertel ook aan de buren dat uw hond op een dieet zit.
 • Er zijn speciale dieetvoeders voor uw hond. Het voordeel van deze voeders is dat uw hond alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt en geen honger gevoel meer heeft: Purina Pro Plan Obesity ManagementHill’s RD en Hill’s WD en  het unieke Hill’s Metabolic.
 • Er zijn producten, zoals de Gluco balance van Phytonics, die de gewichtsafname helpen bevorderen wanneer het afvallen maar moeizaam gaat. Bij veel afvaldiëten neemt het volume van de ontlasting toe en dat kan lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat honden vaker naar buiten moeten, wat voor oudere of zieke eigenaren lastig kan zijn.
 • Als u tussendoortjes geeft zorg er dan voor dat het veilige snacks zijn die weinig koolhydraten bevatten maar juist veel groente. Spreek met uw mede huisgenoten af dat één iemand uw hond voert zodat u precies weet wat hij allemaal eet. U kunt een potje maken waar alle extraatjes in zitten voor die dag, maar bedenk dan wel: Op = Op! Bedenk ook dat kluifjes/botjes/dentasticks veel calorieën bevatten.
 • Meer lichaamsbeweging! U kunt het voer in een voerbal geven of in verschillende bakjes doen. Op deze manier moet uw hond werken voor zijn maaltijd. Loop een extra blokje om of wissel een wandeling af met fietsen. Spelen is ook beweging, er zijn genoeg spelletjes om uit te kiezen zoals frisbieën of apporteren. 
 • Voor een hond die echt te zwaar is, is zwemmen beter dan veel wandelen. Tijdens het zwemmen worden de gewrichten namelijk ontlast.

Ras gevoeligheid

Sommige rassen soorten zijn gevoeliger voor overgewicht: Beagle, Dashond (teckel), Bassethound, Cavalier King Charles Spaniël, Cairn terriër, Shetland Sheepdog, Labrador retriever en de Duitse Herder. Ook hebben sommige kattenrassen hier meer aanleg voor dan anderen: Europese korthaar, Europese middellanghaar en de Manx.

Hill’s breekt de code voor gewichtsverlies én gewichtsbehoud bij hond en kat

Hill’s Prescription Diet Metabolic Advanced Weight Solution is een baanbrekend en innovatief product, met een wetenschappelijk geselecteerde samenstelling van voedingsstoffen, dat inspeelt op het unieke energieverbruik van elk huisdier.

De producten van Hill’s™ Prescription Diet™ voor gewichtscontrole hebben de voorkeur van dierenartsen in heel Europa. Ze zijn wetenschappelijk samengesteld en het is klinisch bewezen dat zij uw hond en kat helpen afvallen. Het assortiment biedt complete en uitgebalanceerde voedingen die heerlijk smaken, waardoor u uw hond en kat eenvoudig helpt afvallen.

De werking van metabolic is klinisch bewezen

Door middel van het op- of neerwaarts reguleren van bepaalde genexpressies wordt de vetverbranding gestimuleerd terwijl verlies aan spiermassa juist wordt voorkomen. Het genexpressieprofiel van dieren met overgewicht en obesitas wordt overgeschakeld naar een profiel dat meer associatie heeft met dat van slanke dieren. Het is klinisch bewezen dat dit product het lichaamsvet van honden en katten op veilige wijze met 28% vermindert in 2 maanden.

Geen jo-jo effect

Hills Prescription Diet Metabolic Advanced Weight Solution helpt ook te voorkomen dat uw huisdier na het afvallen weer aankomt. Onderzoeken tonen aan dat, wanneer de dieren hun streefgewicht bereikt hebben ze grotere hoeveelheden van ditzelfde product kunnen eten terwijl ze toch hun nieuwe slanke vorm en gewicht behouden. Dieetvoedingen worden vaak onderzocht in een klinische omgeving onder strikt gecontroleerde voorwaarden. De effectiviteit van dit dieetvoer werd aangetoond in de dagelijkse thuisomgeving van dieren en hun eigenaren: 88% van de honden en katten viel af binnen twee maanden. Een blind onderzoek met 314 honden en katten werd uitgevoerd onder controle van dierenartsen en deze dieren vertoonden een gemiddeld gewichtsverlies van 0.7% per week.

Nieuwe generatie producten voor gewichtscontrole: Metabolic Advanced Weight Solution

 • Gewichtsverlies en -behoud die past bij uw huidige manier van voeren.
 • Baanbrekende voeding voor gewichtsverlies en -behoud voor uw hond.
 • Innovatief product waarvan bewezen is dat het uw hond helpt af te vallen en op gewicht te blijven.
 • U hoeft niet over te schakelen op een andere voeding als uw hond weer in vorm is.
 • Boek geweldige resultaten, zelfs als u het voer niet precies afweegt.

Innovatieve oplossing voor een succesvoller gewichtscontroleprogramma

Wetenschappelijk bewezen het lichaamsvet van honden op veilige wijze te verminderen met 28% in twee maanden.
Voorkomt dat het huisdier na het afvallen weer aankomt (wetenschappelijk bewezen).
96% van de honden viel in twee maanden tijd af – bewezen in een blind voedingsonderzoek thuis.
Gemakkelijk vol te houden en het huisdier heeft geen hongergevoel – 90% van de eigenaren voltooide het afvalprogramma.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Fokbegeleiding door dierenarts Jacques Jenniskens DAP Horst

Drs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Overgewicht, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.