Onderzoek oudere hond

Wanneer is uw hond senior?

Voor kleine rassen geldt dit vanaf de leeftijd vanaf 8 jaar en ouder. Voor grotere rassen geldt dit vanaf de leeftijd van 6 à 7 jaar. Honden worden tegenwoordig steeds ouder en kunnen vaak nog goed actieve dieren zijn. Maar ook zij kunnen, net als mensen, diverse ouderdomskwalen ontwikkelen. En hoewel alles hetzelfde lijkt, kunnen een aantal processen in het lichaam langzaam veranderen. Deze aandoeningen kunnen in een vroege fase onopgemerkt blijven; daarom is preventieve gezondheidszorg erg belangrijk. Van belang is uw oudere hond extra ondersteuning te bieden en dit begint allereerst bij een goede senioren-voeding. Een dergelijk voer heeft een speciale samenstelling: het heeft een aangepast energiegehalte en ook een verhoogde verteerbaarheid en bovendien worden lever en nieren ontzien. Hierdoor kunt u de kwaliteit van leven van uw hond zo groot mogelijk houden.

Aangepaste voeding

Een veel voorkomende aandoening bij oudere honden is artrose. In een vroeg stadium van de artrose (slijtage) kunnen we vaak de gewrichten helpen door bepaalde voedingssupplementen voor de gewrichten aan het voer toe te voegen of een voeding te geven speciaal ontwikkeld voor de gewrichten. Deze voeding bevat naast de voedingsstoffen van een gewoon voer toevoegingen die helpen de gewrichten soepel te houden. Soms is alleen een aangepaste voeding niet meer voldoende, als uw dier toch meer klachten krijgt moeten we in dat geval helpen met pijnstillers. Deze zorgen er niet alleen voor dat het dier minder pijn heeft maar hebben ook een ontstekingsremmend effect. Artrose geeft namelijk ook een steriele ontsteking van het gewricht.

Welke signalen kunnen wijzen op ouderdomsproblemen?

 • Veel drinken, veel plassen
 • Het niet meer zindelijk zijn
 • Vermageren
 • Moeilijk opstaan
 • Slechte adem (gebitsproblemen)
 • Sneller vermoeid/minder uithoudingsvermogen/hoesten
 • Verandering ingedrag
 • Verminderd gehoor, verminderd zicht, verminderde smaak of reuk
 • Bulten/tumoren

Speciaal senioren programma voor uw oudere hond

Wij hebben een speciaal seniorenprogramma aan voor uw hond. Dit houdt in dat wij de volgende senior pakketten voor uw hond aan kunnen bieden:
Pakket 1 Consult Lichamelijk onderzoek + Gewichtscontrole + Gebitscontrole + Bloedonderzoek (nier/lever/suiker/rode + witte bloedbeeld). Pakket 2 Consult Lichamelijk onderzoek + Gewichtscontrole + Gebitscontrole + Bloedonderzoek (nier/lever/suiker/rode en witte bloedbeeld) + Urine-onderzoek (standaard). Pakket 3 Consult Lichamelijk onderzoek + Gewichtscontrole + Gebitscontrole + Bloedonderzoek (nier/lever/suiker/calcium/rode + witte bloedbeeld) + Urine-onderzoek (standaard + eiwit/creat) + SDMA-test.    
Een SDMA-test is een nieuwe nierfunctie-test. Met behulp van deze test kan al veel eerder worden gediagnosticeerd of uw hond nierfunctie-problemen heeft.

Wist u dat?

 • Veel drinken/plassen kan wijzen op een onderliggende ziekte?
 • Er meestal gebitsproblemen zijn waardoor het dier moeilijker kan eten of stinkt uit de mond?
 • De werking van de darmen achteruit kan gaan, waardoor voedingsstoffen in het lichaam minder goed opgenomen worden met gewichtsverlies als gevolg?
 • Gedragsveranderingen vaak voorkomen bij oudere dieren? Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken. Daarom is het altijd verstandig om bij gedragsveranderingen contact met ons op te nemen.
 • Een oudere hond beter 6x per dag 10 minuten kan wandelen, dan 1x per dag 1 uur?
 • U uw senior huisdier mentaal kunt stimuleren door denkspelletjes met ze te doen? Dit is een leuk alternatief voor dieren die wat minder ver kunnen lopen dan vroeger.
 • Er een veelbelovend dieetvoer is voor de hersenen van de oudere hond: Purina Pro Plan Veterinary Diets NC Neuro Care.

Vragenlijst

Wanneer u uw hond laat checken dan is het wel zo handig om de vragenlijst-seniorcheck-hondragenlijst seniorcheck hond vooraf even in te vullen en bij uw bezoek mee te nemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl Mogelijk dat dit u ook interesseert: – De oude hond
Categorie: Ouderdom, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.