Dierentips - Omgekeerd niezen - Reverse sneezing hond

Geplaatst op 14-12-2018

Omgekeerd niezen - Reverse sneezing hond

Dat een hond kan niezen is bekend. Maar dat een hond omgekeerd kan niezen is minder bekend. Het omgekeerd niezen, ook wel reverse sneezing genoemd, komt toch regelmatig voor.

Oorzaak omgekeerd niezen

Het omgekeerd niezen ontstaat doordat het keel- en neusslijmvlies van de hond geïrriteerd raakt. Die irritatie kan "zomaar" ontstaan, maar ook na opwinding, eten en drinken en bij de inademing van bepaalde stoffen, zoals parfum en rook. Het kan ook veroorzaakt worden doordat de hond een relatief lang zacht verhemelte heeft. Het is eigenlijk een afweerreactie op iets  in de keel. De keelspieren gaan in een soort kramp (spasme) samentrekken en daardoor wordt de keelholte deels afgesloten. Hierdoor gaat de hond op zoek naar lucht en gaat geforceerd ademhalen en zo ontstaat het snurkende geluid.

Symptomen reverse sneezing

Wat je ziet aan een hond met omgekeerd snurken is dat de hond plotseling een snel snuivend, rochelend snurkgeluid laat horen. Daarbij gaat de hals vaak vooruit, de poten gaan naar buiten staan en dat de hond het benauwd heeft is duidelijk zichtbaar. Vaak geeft de hond ook over. Dit gebeurt meestal in een kort tijdbestek van 1 tot 2 minuten.

Wat kan ik doen?

Reverse sneezing is vrijwel altijd onschuldig, maar uiteraard niet leuk voor de hond. En vooral voor uzelf is het minder prettig om uw hond in een dergelijke toestand te zien. U kunt uw hond helpen door over de keel te wrijven, even van een afstandje in de neus blazen of heel even de neusgaten dicht te houden. Dat is vaak al voldoende. Mocht het vaker voorkomen bij uw hond dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen voor advies en een eventueel neus en keel onderzoek.

Kijk en bestel in de hondeapotheek van Dierapotheker.nl

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook:
De hik bij de hond

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0