Ogen en oren van hond en kat

Wat is de beste manier om de ogen van mijn hond of kat schoon te maken?

  • Wanneer de ogen van uw hond of kat rood worden, gaan tranen of dichtgeknepen worden, dan is dat een signaal dat uw dier last van zijn ogen heeft. Vaak wordt er dan ook gekrabd of gewreven aan of over het oog. Het oog is een kwetsbaar orgaan, dit is dus eigenlijk altijd een reden om een afspraak te maken met uw dierenarts.
  • Door op tijd de juiste behandeling in te zetten, kan er veel leed worden voorkomen. 

Moet ik de oren van mijn hond schoonmaken?

  • Schudden met de kop of krabben aan de oren zijn aanwijzingen die er op kunnen wijzen dat uw hond last van zijn oren heeft. Daarbij kunnen de oren ook onwelriekend gaan ruiken en eventueel kan de hond zijn kop scheef gaan houden.
  • Honden met hangende oren zoals de Labrador, Golden Retriever en Cocker Spaniel zijn met name gevoelig voor oorontstekingen. Opmerkelijk is het feit dat er ook honden zijn die helemaal niets laten merken als ze een oorprobleem hebben. Houdt de oren van uw hond dus goed in de gaten.
  • Wanneer uw hond last heeft van zijn oren is het beter niet aan de oren te komen, maak ze dus ook niet schoon. Maak direct een afspraak bij uw dierenarts, wanneer u een oorprobleem vermoedt. Een oorontsteking kan behoorlijk pijnlijk zijn en snel verergeren en uw dierenarts kan door een grondige inspectie van het oor de juiste diagnose stellen en zo een adequate behandeling in stellen.

Natuurlijke balans

Een regelmatige standaard reiniging van de oren van uw hond is niet gewenst. De natuurlijke balans in de oren is goed in staat de oren gezond te houden. Gebruik dus alleen oorzalven en/of -cleaners wanneer uw dierenarts dit aangeeft.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Oor en Oog, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: