Nieuwe regels vaccineren paard

De KNHS heeft voor paarden en pony’s, die geboren worden vanaf het jaar 2022, nieuwe regels opgesteld voor de basisvaccinatie tegen influenza (paardengriep).

Hoe moeten paarden nu gevaccineerd worden?

Paarden en pony’s, geboren vanaf januari 2022, dienen een drievoudige vaccinatie tegen influenza te krijgen, voordat zij zullen worden geaccepteerd op onder meer wedstrijden.

Waarom moet een paard nu 3x geënt worden tegen Influenza?

De aanpassing van het KNHS reglement berust op het feit dat er nooit wetenschappelijk bewijs is geweest voor de aanname dat er na een tweevoudige vaccinatie en vervolgens een jaarlijkse herhaalvaccinatie voldoende bescherming wordt opgebouwd tegen het influenzavirus.

Wanneer is er wel voldoende bescherming tegen het influenza virus?

Voldoende bescherming tegen het paardengriepvirus wordt pas verkregen wanneer het volgende vaccinatieschema wordt gevolgd:

 • Eerste vaccinatie vanaf de leeftijd van zes maanden.
  Vanaf deze leeftijd zijn bij de meeste veulens alle antistoffen die het veulen heeft verkregen vanuit de biest van de merrie uit het lichaam verdwenen.
 • Tweede vaccinatie vier tot zes weken later.
  Let op: het KNHS reglement schrijft voor de herhalingsvaccinatie tussen drie weken en drie maanden toe te dienen, echter hogere antilichaamconcentraties worden behaald bij hervaccinatie tussen vier en zes weken na de eerste vaccinatie.
 • Derde vaccinatie binnen een half jaar van de tweede vaccinatie.
  Hiermee is de tweede booster gegeven en is een goede bescherming gedurende ongeveer een jaar gegarandeerd. Let wel, ook gevaccineerde paarden kunnen ziek worden, maar doorgaans in mindere mate en met een lagere uitscheiding van het virus.
 • Na de derde vaccinatie kan een paard jaarlijks een herhaalvaccinatie krijgen.
  Deze herhaalvaccinatie moet binnen een jaar gegeven worden. Het verschilt per paard hoe snel antilichamen tegen het influenzavirus uit het lichaam verdwijnen, maar langer dan een jaar blijven de antilichamen zeker niet aanwezig, is uit verschillende onderzoeken gebleken.

Verwacht u volgend jaar een veulen en wilt u het optimale bescherming bieden tegen het influenzavirus?

Volg dan bovenstaand vaccinatieschema.

Mijn paard is niet gevaccineerd, wat te doen?

Bovenstaand schema geldt voor alle paarden, maar zeker voor paarden die niet of niet juist gevaccineerd zijn. Dus ook hier geldt uw paard laten enten volgens het nieuwe schema.

Wanneer ontvang ik de sticker en het stempel van mijn dierenarts in het paardenpaspoort?

Wanneer bovenstaand vaccinatieschema gevolgd wordt en uitgevoerd is, ontvangt u van uw dierenarts sticker en stempel in het paardenpaspoort.

Bescherm paarden tegen influenza door te vaccineren

Een vaccinatie betekent niet alleen een sticker en een stempel in het paspoort, maar helpt daadwerkelijk uw paard en daarmee de paardenpopulatie te beschermen tegen influenza.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: