Neuro hondenvoer met MCT kan de oudere hond helpen

Uit onderzoek blijkt dat voedingsaanpassingen een positief effect kunnen hebben op het gedrag van de senior hond. Met name de middellange keten-vetzuren, de zogenaamde MCT’s, in de voeding zouden een positieve invloed hebben op de cognitieve functie bij de oudere hond. De MCT’s veroorzaken een toename van het aantal ketonlichamen in het lichaam van de hond en juist die ketonlichamen worden door de hersenen als energiebron gebruikt.

De oudere hond

Bij de oudere hond neemt het aantal fysieke problemen, zoals artrose, vaak toe. Dit fysieke ongemak heeft nogal eens gevolgen voor het gedrag van de senior hond. Zo is een oudere hond vaak minder in staat op bepaalde prikkels te reageren. En door de afname in geslachtshormonen raken honden vaak eerder geïrriteerd. Daarbij neemt de flexibiliteit af, zo ook het bewustzijn, korte termijn geheugen, de levensvreugde en de zindelijkheid. Er is bij een oudere hond dus veelal sprake van lichamelijke en gedragsproblemen en die zijn moeilijk te scheiden. Dit komt bijvoorbeeld naar voren bij een hond die aan dementie lijdt.

Energiebron voor de hersenen

Voeding is van belang voor de energie voorziening, ook voor de hersenen. De belangrijkste energiebron in de hersenen is glucose. Een tekort aan glucose heeft vooral een negatief effect op de leerprocessen in de hersenen. Zo is er bij de mens een verband tussen een 20-40% verlaagde glucose spiegel en Alzheimer. Uit onderzoek blijkt dat Beta-hydroxybutyraat, dat wordt gevormd uit middellange keten-verzuren, als alternatieve energiebron bepaalde neuronen in de hersenen kan beschermen en zo de negatieve effecten van het energietekort kan compenseren. Mensen met beginnende Alzheimer kunnen soms ook baat hebben bij dit stofje.

MCT’s bij honden

Er zijn proeven gedaan bij senior honden met aanvullende voeding met MCT’s. Daarbij bleek dat MCT’s een positieve invloed kunnen hebben op het geheugen en het leer- en aanpassingsvermogen van de senior hond. De honden die deze voeding hadden gehad werden interactiever met mensen, konden beter trainen, werden alerter en pasten zich weer beter aan aan veranderende omstandigheden. Opmerkelijk.

Epilepsie en een ketogeen dieet

Een ketogeen dieet bestaat vooral uit vet met een minimum aan koolhydraten en eiwit. Een dergelijk dieet wordt bij kinderen wel ingezet om epilepsie beheersbaar te maken. Zo’n ketogeen dieet levert dus vet als belangrijkste energiebron. Bij een normaal dieet worden de koolhydraten omgezet in glucose, dit glucose is vaak ook de enige energiebron voor de hersenen. Bij een ketogeen dieet worden de vetzuren in de lever omgezet in ketonlichamen en die kunnen net zoals glucose de bloed-hersenbarrière wel passeren en dan als energiebron dienen voor de hersenen. Zo zouden de ketonlichamen in de hersenen hun anti-epileptische invloed kunnen uitoefenen.

Hondenvoer met MCT’s

MCT’s zitten o.a. in kokosolie. De concentratie van deze middellange keten-vetzuren in kokosolie is laag. Om de MCT’s te verwerken in honden voeding worden deze via een speciaal proces uit plantaardige olie zoals kokosolie gehaald. De concentratie MCT’s in de voeding van de hond zou van belang zijn voor het effect op de oudere hond. Purina, het bedrijf dat onderzoek heeft gedaan naar het verband tussen MCT’s en het gedrag van de oudere hond, geeft wel aan dat een percentage van minimaal 5,5% in de voeding nodig is. Momenteel zijn er 2 voersoorten voor de hond in Nederland verkrijgbaar die dit percentage MCT’s halen. Dat zijn Purina Pro Plan Veterinary Diets NC Neuro Care en Sanimed Neuro Support.

Bron o.a.: Voeding en cognitieve functie bij de oudere hond, auteur Paul A.M. Overgauw

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint