Nazorg orthopedische operatie hond


Informatiebrief nazorg na narcose en operatie ORTHOPEDIE HOND

Uw hond is in een van onze klinieken onder narcose geweest voor een behandeling of operatie. Door de narcose kan de lichaamstemperatuur dalen. Dieren kunnen na het wakker worden onrustig zijn, piepen, rillen, jammeren, wankelen of met de kop zwaaien. Soms lijkt het net of een dier pijn heeft. Wij zorgen tijdens en na operaties dat uw dier goede pijnstilling krijgt. Het ‘vreemde’ gedrag komt meestal dan ook niet door pijn, maar door het uitwerken van de narcose. Vaak zijn dieren na een of enkele dagen weer de oude.

Belangrijke tips voor thuis:

 • Als uw hond mee naar huis gaat, wordt de infuusnaald uit de poot gehaald en wordt er een verbandje omheen gedaan. Dit verbandje mag na 15 minuten weer verwijderd worden, anders kan de poot dik worden.
 • Leg uw hond op een warme plaats (maar niet op een hete plaats tegen de verwarming of in de volle zon) onder een deken of handdoek. Eventueel kunt u er een warme kruik gewikkeld in een handdoek bijleggen.
 • Laat uw hond zoveel mogelijk met rust in een vertrouwde omgeving.
 • Na de operatie mag uw hond wel drinken. Begin met kleine beetjes lauwwarm water.
 • Wacht met eten geven tot uw hond goed wakker is. Te snel eten geven na een operatie leidt vaak tot misselijkheid en braken. Wacht daarom minimaal een aantal uren na de operatie en begin met kleine porties. Het kan zijn dat uw hond op de dag van operatie geen eetlust heeft, dit is niet erg.
 • Veel likken aan de wond kan leiden tot irritatie of ontsteking. Wij adviseren dan ook om likken te voorkomen door uw hond een Medical Pet Shirt of kap/kraag om te doen. Deze zijn bij onze klinieken en via Dierapotheker.nl te koop.
 • Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw hond medicijnen mee. Volg de instructies op het etiket op en maak de kuur antibioticum altijd af.

 • Indien de hond een verband draagt zult u een instructie krijgen wanneer deze verwijderd moet worden. Mocht het verband afzakken, nat worden, erg beschadigen of pijn veroorzaken dan dient het direct verwijderd te worden! Neem contact op voor overleg over een nieuw verband.
 • Tien dagen na de operatie zien we uw hond graag terug voor controle van de wond en eventueel verwijderen van de hechtingen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Deze kosten zijn inbegrepen bij de operatie.
 • Belangrijk voor het herstel van de poot: laat uw hond de eerste 6 weken aan de lijn uit. Alleen kleine stukjes wandelen om de behoeftes te laten doen. Geen trappen lopen/ op banken springen e.d. Probeer het dier ook thuis veel rust te geven, eventueel door het dier delen van de dag apart te zetten of in de bench te leggen.
 • Wanneer de controles goed zijn, mag vaak na 4-6 weken de beweging langzaam opgevoerd worden. Bij voorkeur in overleg met een fysiotherapeut. Wij werken veel samen met Marion van Hoof. (voor een afspraak [email protected])
 • Ziet u ineens weer achteruitgang in het herstel proces; dus dat de hond ineens weer erger mank loopt, neem dan ook altijd even contact op!

Neem gerust contact op

Blijft uw dier na de operatie erg sloom, braakt hij/zij meerdere keren of vertrouwt u iets niet? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]


Drs. Daphne Boet
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.