Moet ik met mijn brakende kat naar de dierenarts?

Wat is braken?

Door middel van braken beschermt het lichaam zichzelf tegen schadelijke stoffen. Heel veel katten zijn wel eens misselijk of braken een keer een haarbal uit.

Waardoor braken katten?

Oorzaken binnen het maagdarmkanaal

  • Voedselovergevoeligheid/allergie
  • Maag/darm ontsteking (bv door virus of parasieten)
  • Verstopping of voorwerp in maag/darm (denk ook aan haarballen)
  • Etc.

Oorzaken buiten het maagdarmkanaal

  • Nierproblemen, leverproblemen, alvleesklierontsteking, baarmoederontsteking, evenwichtsstoornissen, reisziekte, kattenziekte, etc.

Wat zijn de symptomen?

Naast het braken zelf, kunnen soms ook symptomen worden gezien van misselijkheid. Dit kan zijn: minder eten, langzamer eten, smakken, veel slikken en kwijlen. Soms zijn ook andere tekenen van ziekte aanwezig, zoals koorts en diarree. Als een kat veelvuldig braakt, kan hij/zij ook uitdrogen. Zeker bij kittens is dit een risico!

Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts?

Als uw kat eenmalig braakt en verder vrolijk en niet ziek is, kunt u vaak gerust afwachten. Neem contact op met de dierenarts als uw kat iets verkeerds heeft gegeten, vaker braakt, algemeen ziek is of koorts heeft (>39,5°C) , een dikkere buik krijgt of geen water binnenhoudt en risico loopt op uitdroging. Ook als een kat meerdere keren per maand braakt en verder niet ziek is, is het belangrijk om verder onderzoek te doen.

Waaruit bestaan het onderzoek en de behandeling?

Tijdens het consult zal de dierenarts uw kat lichamelijk onderzoeken. In sommige gevallen wordt dan besloten alleen de symptomen te bestrijden met medicijnen tegen braken en misselijkheid en/of een aangepast voedingsadvies. Ook kan het zijn dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals bloedonderzoek, een röntgenfoto of echografie. Als uw kat al aan het uitdrogen is, kan een infuus worden gegeven. Uw kat zal dan in onze kliniek worden opgenomen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Spijsvertering, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
Dagdeals 10% korting op Seresto
Uw korting -10%