Moet ik met mijn brakende hond naar de dierenarts?

Wat is braken?

Door middel van braken beschermt het lichaam zichzelf tegen schadelijke stoffen. Heel veel honden zijn wel eens misselijk of braken een keer. Het komt voor bij zeer veel verschillende ziektes en kan bijvoorbeeld ook optreden wanneer de hond iets verkeerds gegeten heeft of bij verandering  van voedsel. Verschillende oorzaken zijn:

Oorzaken binnen het maagdarmkanaal

  • Voedselovergevoeligheid/allergie
  • Maag/darm ontsteking
  • Verstopping of voorwerp in maag/darm
  • Maagtorsie
  • Etc.

Oorzaken buiten het maagdarmkanaal

Nierproblemen, leverproblemen, alvleesklierontsteking, baarmoederontsteking, evenwichtsstoornissen, reisziekte, etc.

Wat zijn de symptomen?

Naast het braken zelf, kunnen soms ook symptomen worden gezien van misselijkheid. Dit kan zijn: minder eten, langzamer eten, smakken, boeren laten, veel slikken, kwijlen en gras eten. Soms zijn ook andere tekenen van ziekte aanwezig, zoals koorts en diarree. Als een hond veelvuldig braakt, kan hij/zij ook uitdrogen. Zeker bij kleine honden en puppy’s is dit een risico!

Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts?

Als uw hond een keer braakt en verder vrolijk en niet ziek is, kunt u vaak gerust afwachten. Neem contact op met de dierenarts als uw hond iets verkeerds heeft gegeten, vaker braakt, algemeen ziek is of koorts heeft (>39,5°C) , een dikkere buik krijgt (zie informatie over maagtorsie) of geen water binnenhoudt en risico loopt op uitdroging. Ook als een hond meerdere keren per maand braakt, is het belangrijk om verder onderzoek te doen.

Waaruit bestaan het onderzoek en de behandeling?

Tijdens het consult kan de dierenarts uw hond lichamelijk onderzoeken. In sommige gevallen wordt dan besloten alleen de symptomen te bestrijden met medicijnen tegen braken en misselijkheid en/of een aangepast voedingsadvies. Ook kan het zijn dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals bloedonderzoek, een röntgenfoto of echografie. Als uw hond al aan het uitdrogen is, kan een infuus worden gegeven. Uw hond zal dan in uw dierenkliniek worden opgenomen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Spijsvertering, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: