Mijn hond of kat heeft een vreemd voorwerp op gegeten

Wat is een vreemd voorwerp?

Honden en katten hebben nogal eens de neiging op een vreemd voorwerp te gaan knagen en het op te eten. Door dierenartsen worden dergelijke vreemde voorwerpen ook wel corpora aliena genoemd. Dat wat met name honden kunnen op eten kan van alles zijn, zoals panty kousjes, speelgoed van de kinderen, plastic dingetjes, houten klosjes, mergpijpjes, naaigaren, dennenappels en wat dies meer zij.

Kan het eten van vreemde voorwerpen kwaad?

Het op eten van corpora aliena door honden en katten kan lang niet altijd kwaad. Gelukkig niet, ook in de natuur eten dieren natuurlijk niet altijd dat wat het beste past. En dat wordt veelal verteerd maar verlaat ook met de poep het lichaam van de hond. Vooral jonge dieren willen onderzoeken, proeven en knagen op nieuwe dingen. Daar schuilt dus ook het juist het gevaar. Zorg dat uw pup en kitten niet in de verleiding komen om dergelijke vreemde, vaak uitdagende voorwerpen tot zich te nemen.

Wat als mijn hond of kat toch een vreemd voorwerp heeft opgenomen?

Geef uw hond of kat nooit eten, en zeker geen ontbijtkoek, nadat ze mogelijk een vreemd voorwerp hebben opgenomen. Een eventueel kijkonderzoek wordt daardoor heel lastig gemaakt.

Dat wat u doet hangt sterk af of uw hond of kat afwijkend gedrag laat zien.

Gedraagt uw dier zich niet anders dan anders?

  • U kunt afwachten. Dat kan wanneer uw dier verder niets laat merken en wanneer u weet dat het een klein voorwerp is.
  • U kunt uw hond laten braken. Uw hond laten braken is een goede optie wanneer uw hond bijvoorbeeld een speelgoedbeest heeft opgenomen of een balletje. Neem echter altijd contact op met uw dierenarts omdat u uw hond of kat nooit zomaar mag laten braken, bijvoorbeeld door het toedienen van zout.
  • Laat uw dierenarts in slokdarm, maag en darmen kijken (endoscopie). Dit geldt met name bij de opname van grotere, scherpe voorwerpen. Satéstokjes zijn hier een voorbeeld van, maar ook de vishaakjes met een weerhaakje. Wanner uw dierenarts een magneet of batterij vindt bij de endoscopie dan halen we die het liefst direct uit de maag. Verderop in de darmen kan afwachten danwel direct operatief verwijderen de beste optie afhankelijk van voorwerp en tijd dat dit voorwerp aanwezig is.
  • Direct chirurgisch verwijderen. Vooral bij meerdere en groetere scherpe voorwerpen is direct laten verwijderen de beste behandeling. 

Gedraagt uw dier zich wel anders?

  • Wacht niet af.
  • Braakt uw hond of kat al? Dat kan op zich positief zijn, echter neem wel contact op met uw dierenarts.
  • Afhankelijk van waar het vreemde voorwerp vastloopt zal uw dierenarts ingrijpen. Vastlopen in de slokdarm vereist een spoedingreep. Binnen een dag kan er namelijk al forse schade ontstaan in de slokdarm door het corpus alienum. Bij vastlopen in de maag of darm kan ook een spoedoperatie nodig zijn, maar er zijn ook andere behandelingsmethoden. Afwachten is er daar één van, maar dan wel onder controle van de dierenarts.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Spijsvertering, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • wat doe ik waneer ik snachts eerst een losse tand voel en die uitrek en op de vloer legt maar daarnaa eet mijn kat die op

    nee