Mijn hond laat een wind

Waarom laat een hond een wind?

Wanneer je veel uien of bruinen bonen eet dan is de kans groot dat je winden gaat laten. Dat komt omdat deze op zich gezonde voedingsmiddelen maar matig verteerd worden in de dunne darm. De speciaal daarvoor aanwezige bacteriën in de dikke darm pakken de restanten van de uien en bruine bonen dan aan. Dat gaat gepaard met een forse gasvorming en dat gas verlaat het lichaam via de anus. De geur van dit gas kunnen we minder waarderen. Dit proces verloopt vooral bij hond vaak net zoals als bij de mens.

Slechte vertering hondenvoer

Honden die last hebben van winderigheid hebben vaak ook een borrelende buik. De slechte vertering van bepaalde onderdelen uit de hondenvoeding zit ze dwars. Er zijn kennelijk te veel onverteerbare voedingsstoffen aanwezig in het voer dat de hond krijgt. Niet voor iedere hond is dat bij een bepaald voer hetzelfde. Het is dan ook het beste om een hond die veel winden laat een andere voeding te geven. Vaak helpt het om de hond dan voeding van een beter merk te geven, in ieder geval een voer dat beter verteerbaar is. Een voorbeeld van zo’n voeding is de Royal Canin Anallergenic, een uniek voer bij winderigheid, jeuk, ontstekingen, braken en diarree. Een andere oorzaak van windjes laten kan zijn dat er te snel van voer gewisseld wordt. Meestal zie je dan ook diarree. Bij echte darmproblemen valt de hond ook af en kan diarree hebben. Neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

Mijn hond schrokt

Wanneer uw hond schrokkend eet, dan zal hij te veel lucht gaan opnemen. Snurken of benauwdheid kan er ook voor zorgen dat honden te veel lucht opnemen. En wanneer uw hond een slikprobleem heeft of misselijk is, kan hij ook te veel lucht opnemen. Die lucht, een gas, moet er ook weer uit. Dat kan op twee manieren, door boeren of winden laten. Om schrokken te voorkomen kunt u er het beste voor zorgen dat uw hond rustig kan eten. Wen uw hond daaraan en zorg er dan ook voor dat hij alleen kan eten zonder afleiding of andere honden. Geef zeker 2x per dag eten op een rustig moment. Een steen in de bak helpt om schrokken te voorkomen, beter nog zijn de speciale anti-schrok voerbakken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Spijsvertering, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: