Mijn hond eet konijnenkeutels

Nogal wat honden genieten er van om konijnenkeutels te eten. Kan dat kwaad?

Konijnenkeutels niet echt gevaarlijk

Konijnen eten graag hun eigen keutels op. Dat noemen we coprofagie. Voor een konijn is dit een natuurlijke iets. Wanneer honden konijnen keutels opeten dan is dat wat minder natuurlijk. En ook niet altijd even gezond.

Bacteriën en parasieten in konijnenkeutels

Konijnenkeutels kunnen een aantal ziektekiemen bevatten. De bacterie Clostridium difficile kan in de poep van konijnen zitten, maar dit is voor honden niet zo’n probleem. Ernstiger is het wanneer de konijnenpoep de bacterie Leptospira bevat. Dit kan een hond flink ziek maken. Er kunnen ook bepaalde parasieten in de konijnenkeutels zitten. Giardia duodenalis is de meest bekende. Vaak voor het konijn geen probleem, maar voor honden wel. Honden kunnen hier ernstige en hardnekkige diarree van krijgen. Uw dierenarts kan een behandeling met Panacur inzetten. Ook de Cryptosporidium en Eimeria parasiet kunnen diarree bij de volwassen hond geven, maar dat is vaak maar mild. Bij pups is dat anders, zij kunnen er flink ziek van worden met bloederige diarree en uitdroging als gevolg.

Gist in konijnenkeutel

Er is een gist genaamd Cyniclomyces, die rijkelijk voorkomt in het maagdarmkanaal van het konijn. Deze gist wordt ook wel de brillendoosjesgist genoemd, hij lijkt daar namelijk sterk op onder de microscoop. Bij 15% van de honden wordt deze gist in de ontlasting gevonden. Voor het konijn is deze gist geheel onschuldig, maar bij honden kunnen maagdarm klachten optreden. Vaak is er dan een periodegewijze diarree. Wanneer uw dierenarts een dergelijke gist besmetting vaststelt in combinatie deze maagdarmklachten dan kan een behandeling met het humane geneesmiddel, Nystatine op zijn plaats zijn. Meer over de brillendoosjesgist vindt u in dit artikel in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Moet ik mijn hond verbieden konijnenkeutels te eten?

Wanneer uw volwassen hond dagelijks zijn portie volwaardig voer en water opneemt dan kan het zo nu en dan eten van konijnenkeutels op zich niet veel kwaad. Aangezien het eten van konijnenkeutels voor de hond niets toevoegt en er een gering risico is op de genoemde besmettingen is het beter om de opname van keutels te voorkomen. Dat geldt zeker voor pups en jonge honden. Zorg er voor dat zij geen konijnenkeutels opnemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Meer tips voor maag en darmen van uw hond en kat

Categorie: Gedrag, Maag, Spijsvertering, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.