Mag een kat melk drinken?

Uw kat lekker verwennen met melk. Ja, heerlijk toch? Zie hem of haar eens smullen. Maar is melk wel zo goed voor katten?

Koemelk

De meest gebruikte melk in Nederland is koemelk. Koemelk bevat volop lactose. En dat is nu net een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. De meeste katten zijn namelijk lactose-intolerant. Wanneer een kat dan toch koemelk krijgt dan kan dat de kat behoorlijk ziek maken. Vooral buikpijn en maagklachten zijn het gevolg. Daarbij behoort melk niet tot de dagelijkse voedingsbehoefte van volwassen katten. Niet doen dus.

Speciale kattenmelk

Er is speciale melk voor katten verkrijgbaar. Deze kattenmelk is vooral ontwikkeld omdat mensen katten graag melk geven. Niet omdat de kat het nodig heeft. Bovendien is dit soort melk behoorlijk vet. Wanneer je de kattenmelk regelmatig geeft is het dan ook beter om minder brokjes te geven. Kattenmelk op zich kan nooit in alle voedingsbehoeften van de kat voorzien. Dus waarom zou je de kat dan eigenlijk kattenmelk geven? Maar niet doen dus.

Ook geen kaas geven aan mijn kat

Melk lijkt een verwennerij, maar kunt u het dus beter niet aan uw kat geven. Datzelfde geldt voor kaas, hier zit te veel zout en vet in voor uw kat. Veel kattensnoepjes zijn sterk gearomatiseerd en kunnen zo de smaak en eetlust van uw kat verstoren. De zin in het normale eten kan dan verloren gaan en gebrek aan opname van de essentiële voedingsstoffen kan dan het gevolg zijn. Dat willen we allemaal niet.

Wat kan ik dan wel als snack of tussendoortje aan mijn kat geven?

Weet u wat de beste verwennerij of snack voor uw kat is? Een enkel brokje van het normale droogvoer van uw kat!
Zorg er voor dat uw kat de dagelijkse portie droogvoer vlot op heeft dan waardeert hij het ook wanneer u tussendoor een enkel brokje aan hem geeft. En maak van het geven een uitdaging voor uw kat door dan met hem te spelen. Want een tussendoortje is lekker, maar aandacht van het baasje is nog veel leuker.
U zult zien, wel zo plezierig en gezond voor uw kat. Geldt ook voor kittens.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Reactie door Adrie

    Mag een hond eigenlijk wel melk .