Konijn als huisdier

Een konijn kan wel 10 jaar oud worden

Een konijn als huisdier wordt vaak vrij makkelijk over gedacht. Een hok, wat stro, en verder weinig werk. Ten eerste is het goed te bedenken dat een konijn wel 10 jaar oud kan worden. U zit er dus wel even aan vast. Er zijn tientallen verschillende rassen, van dwerg- tot reuzenkonijnen. Konijnen zijn zachtaardige dieren maar vooral de kleinere rassen kunnen wat bijterig en krabberig zijn.

Konijn zindelijk maken

Konijnen hebben veel beweging nodig, het hok moet dus niet te klein zijn. Als u meer konijnen in een te klein hok houdt,  kunnen de dieren elkaar zelfs flink toetakelen. Konijnen worden ook steeds vaker los in huis gehouden. Het zijn slimme beestjes en u kunt ze zindelijk maken en leren hun behoefte op een kattenbak te doen.

Iedere 6 weken een nestje

Als u meerdere konijnen van verschillend geslacht hebt bedenk dan het volgende: Konijnen kunnen om de 6 weken een nestje krijgen en een nestje kan wel uit 12 jonkies bestaan. Als u geen nestje wilt en besluit het mannetje te laten castreren, hou het beestje daarna dan nog zeker 6 weken gescheiden van het vrouwtje. Want zolang na de castratie kan het mannetje nog voor nakomelingen zorgen. De uitdrukking “bij de konijnen af”, komt natuurlijk wel ergens vandaan.

Konijnen tanden blijven groeien

Konijnentanden blijven groeien. Geef ze daarom vezelrijk voer waar ze flink op moeten kauwen, zodat de tanden afslijten. Als de tanden te ver doorgroeien kan het beestje niet meer eten. In dat geval moet u de tanden laten knippen bij de dierenarts. Ook de nagels moet u in de gaten houden en ook regelmatig knippen. Vooral als het konijn in een hok wordt gehouden,  omdat de nagels daar minder afslijten.

Konijnen eten hun keutels op

Voer uw konijn niet te veel. De meeste konijnen eten namelijk hun nachtelijke keutels op. Misschien een vies idee, maar voor het konijn erg gezond. In die keutels zitten namelijk belangrijke vitamines en mineralen. Als het konijn overdag te veel eet laat hij die gezonde keutels liggen en kan daardoor zelfs aan de diarree raken. Bij wilde konijnen duikt regelmatig de besmettelijke en dodelijke ziekte myxomatose op. Het is daarom aan te raden uw konijn hiertegen in te laten enten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Konijn, Kleindier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

🤙 10% Maandvoordeel
Uw korting -10%