Kijkoperatie hond

Bij dierenkliniek Horst e.o. kunt u ook terecht voor een laparoscopische operatie van uw hond. Dit wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. Onder leiding van chirurg Suzanne van Dijck worden niet alleen sterilisaties laparoscopisch uitgevoerd, maar bijvoorbeeld ook de operatie van een cryptorche reu. Cryptorch wil zeggen dat 1 of beide testikels zich niet in de balzak bevinden maar in het lieskanaal of in de buik. Het voordeel van een laparoscopische operatie boven een ‘normale’ operatie, is dat er slechts 2 hele kleine gaatjes gemaakt worden. De pijn na de operatie is minder en het herstel sneller. Via een gaatje wordt met de camera in de buikholte gekeken. Via een tweede gaatje wordt de apparatuur naar binnen gebracht. De chirurg kan dan op het scherm de binnenkant van de buikholte zien en de operatie uitvoeren. Daarna worden bij de teef de eierstokken en bij de reu de testikels ‘opgehangen’ aan de buikwand met een dunne draad. De bloedvaatjes worden dicht gebrand en de eierstokken/testikels kunnen daarna uit de buik verwijderd worden. Het tweede gaatje moet dan soms iets groter gemaakt worden, zodat ze erdoor passen. Kijk hier voor een filmpje over laparoscopische sterilisatie van een teef in onze kliniek.

Kijkoperatie bij een cryptorche reu in beeld:

Bij deze hond bevond 1 testikel zich in de balzak en 1 testikel in de buik. Midden op het tv scherm ziet u de cryptorche testikel liggen. De dierenarts en assistente aan het werk tijdens de ingreep. Er worden 2 kleine gaatjes in de buik gemaakt. Door 1 gaatje gaat de camera de buik in en door het andere gaatje kunnen instrumenten naar binnen. De testikel wordt naar de buikwand toe getrokken, waardoor de bloedvaten dicht gebrand kunnen worden. Wanneer de testikel helemaal los ligt, kan deze door een klein gaatje buiten de buik gebracht worden. Het resultaat: 2 kleine gaatjes en een hond die veel minder pijn ervaart dan na een normale buikoperatie.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -13%
+ Gratis Flexadin Voerbal bij uw bestelling