KCS (groene ogen) hond

KCS, wat is het?

Een hond met KCS (Keratoconjunctivitis sicca) heeft een tekort aan productie van tranen. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat de ogen ‘te droog’ worden. Dit is pijnlijk en zorgt er tevens voor dat het hoornvlies chronisch geïrriteerd is en snel gaat ontsteken. De aandoening kan aangeboren zijn, maar ontstaat vaak pas op latere leeftijd.

Er kunnen verschillende oorzaken van KCS zijn. Meestal is de oorzaak een auto-immuunaandoening, waarbij de traanklieren door het eigen afweerapparaat worden aangetast. Andere oorzaken zijn aangeboren traanklierafwijkingen, beschadiging van de traanklieren en bepaalde medicijnen en hormonale stoornissen.

Wat zijn de symptomen?

We kunnen verschillende symptomen zien, die niet altijd allemaal even duidelijk aanwezig zijn:

 • Vaker knipperen of knijpen met de oogleden.
 • Wrijven met de poten over de ogen of met de kop ergens langs schuren.
 • Roodheid van de oogslijmvliezen.
 • Vieze (purulente) uitvloeiing.
 • Droge neus (aan de kant van het aangedane oog).
 • Beschadigingen van het hoornvlies.

Als KCS lang onbehandeld blijft, kunnen blijvende en ernstige beschadigingen aan het oog optreden. Het oog is zeer pijnlijk en kan zelfs blind worden. Op tijd ingrijpen is dus heel belangrijk!

Hoe stellen we de diagnose?

We kunnen met een grondig oogonderzoek de diagnose stellen. Met een speciaal testpapiertje kan de hoeveelheid tranen gemeten worden. Ook kunnen we met een kleurstof zien of het hoornvlies beschadigd is en zullen we met een lampje de rest van het oog goed bekijken. Dit is niet pijnlijk voor uw hond.

Waaruit bestaat de behandeling?

KCS is een serieus probleem dat helaas niet binnen 1-2 weken met een simpel oogzalfje op te lossen is. Behandeling is vaak goed mogelijk, maar vraagt zeker in het begin heel wat van uw tijd en energie.

Het is belangrijk direct te starten met meerdere soorten oogmedicatie. Deze zal bestaan uit een zalf die de traanklier kan stimuleren (bevat cyclosporine), druppels die de tranen nabootsen (kunsttranen) en vaak in het begin ook een zalf met antibioticum om infecties te bestrijden. De zalf met cyclosporine is vrij prijzig, maar absoluut noodzakelijk om KCS onder controle te krijgen en te houden. Het is de enige zalf die daadwerkelijk iets aan de onderliggende oorzaak kan doen. De behandeling is vaak levenslang nodig. Regelmatige controles zijn noodzakelijk om het effect op de therapie te kunnen beoordelen. Vaak kan een deel van de medicatie worden afgebouwd.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Oor en Oog, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Reactie door Saskia

  Beste Noortje van der Helm, mijn hond wordt nu al zo'n jaar behandeld voor KCS met ciclosporine, caf en duodrops. Maar er is geen enkele verbetering ze blijft beide ogen zo,n taanproductie hebben van 0 tot 5 bij shimmer tests. Ik weet niet meer wat ik kan doen voor haar. Het is een shi tshu van 9 jaar. Ook maak ik haar ogen vaak met gedestilleerd water goed schoon maar de medicatie werkt niet. En mijn dierenarts weet verders geen oplossing want vind operatie bij haar te riskant (ik ook) met haar medische achtergrond. Heeft u misschien een tip want wij zijn radeloos.

  Met vriendelijke groet,

  Saskia Lauren en Paris (hond) uit Diemen

 • Reactie door Noortje van der Helm

  Beste Saskia Lauren,

  Wat vervelend dat Paris last heeft van KCS. Helaas is het zo dat bij sommige dieren de traanproductie niet meer op gang komt met behulp van optimmune (0.2% ciclosporine). Indien dit geen effect heeft, bestaan er ook nog een sterkere formulering van de ciclosporine oogdruppels (2%) en oogdruppels met tacrolimus. Wellicht dat u dat nog kunt proberen in overleg met uw dierenarts. Als dat ook niet werkt, dan kan alleen een operatie een blijvende oplossing geven. Hier zitten echter wel wat kanttekeningen aan, waaronder het narcoserisico.

  Indien deze opties niet werken, dan zult u helaas de rest van haar leven dagelijks haar ogen moeten blijven druppelen. En dit is iets wat vele malen per dag nodig zal zijn. Daarmee bootst u zelf als het ware de functie van het traanvocht na. Het doel is om de ogen vochtig te houden, zodat viezigheid en bacteriën niet op het oog blijven plakken, maar eraf gespoeld worden. Het zal het probleem niet oplossen, maar de verschijnselen beperken. Veelal kunnen alleen ciclosporine, kunsttranen en eventueel spoelen met acetylcysteïne (bij aanwezigheid van pus) dit al bereiken. Dit moet dus wel dagelijks en vele malen! Het gebruik van antibioticum (caf) kan het beste zoveel mogelijk beperkt worden. Het gaat er met deze therapie om dat Paris zo min mogelijk last heeft en dat haar ogen helder blijven.

  Veel succes met de verdere behandeling.

  Vriendelijke groeten, Noortje van der Helm

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: