Kattenziekte komt voor, voorkom dat uw kat ziek wordt

Kattenziekte (Feline Panleukopenie, FPV) is een ernstige en vaak dodelijke virusinfectie. Het is een parvovirus dat het maag-darmkanaal aantast en zorgt voor een verminderde weerstand.

De ziekte is zeer besmettelijk. Het virus kan zich makkelijk verspreiden. Katten kunnen geïnfecteerd worden door contact met andere katten, of hun uitwerpselen, door vlooien, maar ook door mensen. Wij kunnen zelf niet geïnfecteerd raken maar wel heel makkelijk het virus overbrengen. Bovendien is het virus moeilijk uit te roeien en kan nog heel lang in een ruimte aanwezig blijven. Als u een kat heeft gehad met kattenziekte kan uw huis nog jarenlang gevaarlijk zijn voor andere katten.

Komt het nog wel voor in Nederland?

Hoewel kattenziekte in Nederland redelijk zeldzaam is, worden katteneigenaren toch nog regelmatig opgeschrikt door berichten over een uitbraak van deze zeer besmettelijke en ook dodelijke ziekte. In 2013 is op verschillende plekken in Nederland nog kattenziekte geconstateerd, waarbij tientallen katten zijn overleden. En onlangs in augustus 2020 heeft de dodelijke kattenziekte in o.a. Ermelo en Harderwijk toegeslagen. Ook in 2024 is het raak. In een dierenopvangcentrum in het Brabantse Uden overlijden vele katten door het kattenziekte virus.

Elke kat die onvoldoende gevaccineerd is kan kattenziekte krijgen. Dus niet alleen kittens, maar ook oudere katten!

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van kattenziekte zijn hoge koorts, braken, bloederige diarree, uitdroging en buikpijn. Ook abortus en neurologische verschijnselen kunnen voorkomen. De katten zijn bovendien erg vatbaar voor andere infecties omdat hun weerstand wordt vernietigd door het virus. De kans op sterfte is zeer groot.

Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose wordt gesteld door het testen van de ontlasting op parvovirus.

Waaruit bestaat de behandeling?

Behandeling van kattenziekte is moeilijk. Tegen het virus zelf bestaat geen behandeling. Er wordt wel antibiotica gegeven om de weerstand tegen andere infecties te vergroten, middelen tegen braken en infusen om uitdroging tegen te gaan. Maar ook ondanks de behandeling sterft het grootste gedeelte van de katten.

Houdt geïnfecteerde katten in quarantaine en maak de omgeving goed schoon. Alleen chloor kan het kattenziektevirus doden.

Hoe kan kattenziekte voorkomen worden?

In Nederland wordt gelukkig standaard gevaccineerd tegen kattenziekte. Dit is zeer belangrijk om een goede weerstand op te bouwen. Een moederpoes wordt het beste voor de dekking al ingeënt.  Daarmee geeft ze haar kittens genoeg antistoffen via de moedermelk. Als de kittens weg zijn bij de moeder, zo rond de 8-9 weken + op 12 weken leeftijd worden de kittens geënt en dan 1 jaar later dus op 1 jaar en 12 weken leeftijd. Vervolgens iedere 3 jaar herhalen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau