Dierentips - Kanker bij de hond

Geplaatst op 16-04-2018

Kanker bij de hond

 

Wat is het?

Helaas komen we regelmatig honden tegen met tumoren, ook wel kanker genoemd. Kanker zelf is geen diagnose en betekent zeker lang niet altijd het einde. Er zijn zeer veel verschillende soorten tumoren die elk een andere prognose en aanpak hebben. Tumoren komen vooral voor bij oudere dieren, maar worden soms ook wel op jonge leeftijd gezien.

Wat zijn de symptomen?

Vaak is aan de buitenkant van de hond een bult te voelen. Ook kunnen de lymfeklieren opgezet zijn. Daarnaast zijn er vormen van kanker die zich in een orgaan of in het bloed bevinden. Deze zijn soms lastiger te vinden. De symptomen hangen af van de plek en het type tumor.

Hoe stellen we de diagnose?

Het is belangrijk om vast te stellen of en met welk type tumor we te maken hebben. Middels onderzoek kan bepaald worden of het gaat om een goedaardige of kwaadaardige tumor en of er al uitzaaiingen aanwezig zijn. Dit is van belang voor het bepalen van het behandeltraject. Er zijn verschillende mogelijkheden: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, urine onderzoek, röntgenfoto’s, echografie, MRI- of CT-scan, cytologie (cellen onderzoek) en histologie (weefsel onderzoek). Per patiënt wordt bepaald wat de beste methoden zijn.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit hangt natuurlijk af van het type tumor en de plek waar de tumor zich bevindt. Daarnaast kunnen ook praktische overwegingen een rol spelen. Verschillende opties zijn: chirurgie (wegsnijden van de tumor), chemotherapie, bestraling, medicijnen of niets doen.

 

 Kijk en bestel in de hondeapotheek van Dierapotheker.nl

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0