Kan ik diergeneesmiddelen online kopen?

In de dierenkliniek krijgen we vaker de vraag of alle middelen van de dierenarts nu online besteld kunnen worden. Die vraag is met name gericht op de diergeneesmiddelen waarvoor een recept nodig is. Bijvoorbeeld de Bravecto, de Metacam en ook de Apoquel. Begin 2022 is de regelgeving daarover namelijk gewijzigd. Hoe zit dat nu? Wat mag wel en wat kan niet?

Regelgeving online verkoop diergeneesmiddelen

We gaan u niet lastig vallen met allerlei wetten en de wijzigingen daarvan. Eén ding is wel van belang en dat is de Europese verordening van 28 januari 2022. Die verordening is direct van kracht voor alle lidstaten en dus bepalend. In die verordening is bepaald dat de online verkoop van diergeneesmiddelen beperkt is tot de VRIJ geregistreerde middelen.

Welke diergeneesmiddelen kan ik dan in Nederland online bestellen?

Bij een Nederlandse webshop kunt u de VRIJ geregistreerde diergeneesmiddelen bestellen. Voorbeelden van deze VRIJ geregistreerde middelen zijn:

  • Milbemax
  • Seresto
  • Advantix
  • Frontpro

    Grofweg is dit beperkt tot een aantal ontwormings- en antivlooien- en tekenmiddelen voor honden en katten. Voor deze vrij geregistreerde middelen is geen recept nodig. Let er aub wel op dat de webshop geregistreerd is in het register internethandel diergeneesmiddelen. Check op de webshop onderstaand logo (verplicht) ter controle.

Kan ik alle middelen tegen vlooien en teken bij mijn hond online bestellen?

Nee, u kunt niet alle anti vlo- en teek middelen online bestellen. Een aantal van deze diergeneesmiddelen zijn namelijk UDA geregistreerd. Dat wil zeggen dat u daarvoor een recept van uw dierenarts nodig heeft. Voorbeelden van deze UDA geregistreerde middelen zijn:

  • Bravecto
  • Comfortis
  • Credelio
  • Nexgard
  • Simparica
  • Stronghold

In de Europese verordening is bepaald dat deze diergeneesmiddelen niet online mogen worden aangeboden. Online kopen in Nederland is dus niet mogelijk. Uiteraard kunt u wel terecht bij uw eigen dierenarts.

Kan ik ook de pijnstiller voor mijn dier online bestellen?

Mogelijk heeft uw dierenarts weleens een pijnstiller als Metacam of Rimadyl voorgeschreven voor uw huisdier. Of een middel tegen de jeuk, zoals Apoquel. Deze diergeneesmiddelen voor honden, katten en paarden zijn vrijwel allemaal recept-plichtige diergeneesmiddelen. En recept-plichtige middelen zijn, zoals dat heet, UDA geregistreerd. Dat wil zeggen dat u deze middelen alleen kunt verkrijgen op voorschrift bij uw eigen dierenarts. Ook een apotheker mag deze middelen op recept aan u verstrekken. Echter in Nederland is er vrijwel geen humaan apotheker die u dit aanbiedt. Mede door de eerder genoemde Europese verordening is het nu duidelijk dat een Nederlandse webshop deze UDA diergeneesmiddelen niet mag verstrekken.

Mag ik de wormmiddelen voor mijn paard online bestellen?

Ja, de ontworming voor uw paard mag u inderdaad online bestellen. De wormmiddelen paard zijn URA geregistreerde diergeneesmiddelen. En daarop is in Nederland een uitzondering qua online bestellen. In Nederland mogen de URA diergeneesmiddelen namelijk online worden aangeboden en verkocht. Voorbeelden daarvan zijn de Equest, Equest Pramox, Equimax, Equimectin, Eqvalan, Eraquel, Noromectin, Panacur en Strongid P. Daarvoor heeft u wel een recept van de dierenarts nodig. Dit recept met natte handtekening van de dierenarts stelt u dan ter beschikking van de webshop waar u bestelt.

Welke diergeneesmiddelen kan ik nu wel en niet online bestellen?

Kort samengevat.

  • Alle VRIJ geregistreerde diergeneesmiddelen kunt en mag u online bestellen.
  • De URA geregistreerde diergeneesmiddelen (wormmiddelen paard) kunt en mag u met een recept van uw dierenarts online bestellen.
  • De UDA diergeneesmiddelen (antibiotica, pijnstillers, hartmedicatie, insuline en meer ) kunt en mag u niet online bestellen.

Heeft u vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u hier vragen over heeft. Ook omdat het eerder behoorlijk onduidelijk was wat nu wel en niet mag en kan.

Stel gerust uw vragen aan ons zodat u het beste kan doen voor uw dier: [email protected]

Drs Robin Holle Dierenarts Dierapotheker

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond, Kat, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Goede tekst en uitleg, duidelijk

    Nee

  • En wat is dan het verschil tussen bijv Frontline die wél zonder recept verkrijgbaar is en Stronghold niet?? Dat heb ik nooit begrepen???

    Uitleg verschil waarom

  • Een duidelijk artikel.

    Nee

  • Duidelijke uiteenzetting van de regelgeving

    Goed dat deze regelgeving er is. Geneesmiddelen aan dieren geven is niet altijd even eenvoudig. Het middel moet geschikt zijn, op het juiste moment en voor een zo'n beperkt mogelijke duur gegeven worden en het moet passend zijn voor het dier, bv. in combinatie met andere medicatie en optredende bijwerkingen. Waar nodig een tussentijdse controle. Als leek wordt dat lastig en daarom dus een dierenarts raadplegen, die het dier en zijn geschiedenis goed kent. Ook een dier behoort de best mogelijke behandeling te krijgen. Als dier houder behoor je het dier zo goed mogelijk te observeren en de dierenarts zo goed en volledig mogelijk te informeren.Die mag je gerust je ideeën geven over wat naar jou oordeel een goede behandeling zou zijn, maar laat de dierenarts beslissen.