Is uw dier door een bij, wesp of hornaar gestoken?

U heeft het vast weleens gezien. Uw hond of kat hapt naar een insect. Honden en katten spelen nu eenmaal graag met iets dat beweegt. Dat kan gevolgen hebben.

Is uw dier gestoken door een wesp?

Een wesp is een stekend insect met een onbehaard lichaam en een slanke “wespentaille”. Alleen de vrouwtjes steken, zonder angel maar met gif, vooral bij de ingang van hun grondnest.

Is uw dier gestoken door een bij of hommel?

Een bij is een stekend insect met een behaard lichaam. Alleen de vrouwtjes steken, met angel en gif, en alleen als ze in gevaar is. Wanneer de angel vastzit in een dier en de bij rukt zich los dan scheurt de gifblaas. Einde bijenleven. Het gif blijft werkzaam tot een minuut na de bijensteek. Haal dus de angel met een pincet direct uit de huid van het gestoken dier.

Is uw dier gestoken door een hornaar?

Een hornaar lijkt op een wesp, maar is flink wat groter. Hornaars worden steeds vaker in Nederland gezien. Een hornaar, die ook wel paardenwesp wordt genoemd, is minder agressief en hun gif is niet zo krachtig. Toch is een steek van een hornaar wel pijnlijk.

Is uw dier gestoken door een mug, muskiet of vlieg?

Een hond of kat kan, net zoals wij, gestoken worden door een mug, muskiet of vlieg. Zo’n muggen- of muskietenbeet heeft vaak weinig gevolgen, maar de mug en muskiet zuigen ook bloed. Daardoor kunnen zij ziekten en ziekteverwekkende parasieten overbrengen zoals hartworm.

Wat te doen wanneer mijn hond of kat gestoken is door een insect?

 • Steek op lijf, poten of staart?
  Koel de steekplek af met een nat washandje of doek met ijsklontjes en een scheut azijn of een coldpack. Haal  voorzichtig de angel uit de huid wanneer het een bijensteek is. Desinfecteer het wondje. Door het koelen zal binnen een paar uur de zwelling minderen, is dit niet het geval, bel dan uw dierenarts.
 • Steek in bek of keelholte?
  Door zwelling van de mond, lip, tong of keelholte van uw dier kan acute ademnood ontstaan. Bel direct uw dierenarts.
 • Heeft uw dier een allergische reactie op de insectenbeet?
  U ziet dan dat uw hond of kat een heftige zwelling heeft op de steekplek en dat uw dier slomer en shockerig wordt. Hij raakt afwezig. Bel direct uw dierenarts.
 • Wilt u uw dier verlichten na een insectenbeet?
  Wanneer uw dier een insectenbeet heeft opgelopen en u heeft geconstateerd dat het eigenlijk wel goed met hem gaat, dan kunt u op de plek van de insectenbeet wat honingzalf of honinggel aanbrengen. Honing verlicht en verzacht. Wij adviseren de Remedy+ ByeBugBite, de honingzalf van Vetramil en de honinggel van Maxani.
 • Insectensteken voorkomen?
  Dat gaat nooit geheel lukken. Er zijn wel effectieve anti insectensprays verkrijgbaar, die gericht ingezet in de omgeving van uw dier het aantal insectensteken sterk kan verminderen. Met name de Tedax spray is geschikt voor hond, paard en mens en werkt ook tegen teken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Reactie door Meggie

  Hoi, wij hebben dit jaar veel hoornaars in de tuin. Wat doet een steek van n hoornaar met n kat? Ik heb al gegoogled, maar kon er niets over vinden. Kunnen jullie me meer vertellen? Groet, Meggie

 • Reactie door Team Dierapotheker.nl

  Hallo Meggie, leuke vraag. Een hoornaar is zoals u weet een soort wesp, namelijk de paardenwesp, en wel een hele grote. Toch zijn ze niet zo agressief, maar hun steek is wel pijnlijk. Hun gif is niet zo krachtig. Wij kennen geen gevallen van een hoornaar steek bij katten maar verwachten dat dit vergelijkbaar zal zijn met een wespensteek bij de kat.

 • Er wordt iets vergeten

  Insectensteken werken voor zover ik weet met enzymen en mierezuur, de enzymen werken dus bij een lage pH. I.p.v. azijn is het dus logischer om de pH te verhogen, met ammonia, soda of iets dergelijks. Ik heb het vaak toegepast met ca 10% ammonia met uitstekend resultaat, zwellingen binnen de kortste keren weg en geen pijn. Zelfs LL op de middelbare school waren heel snel genezen, moesten weer terug naar de klas, ha ha!

 • Mijn Witte Herder is een bijen en wespen eter.

  Ik bezit een Zwitserse (witte) Herder; inmiddels bijna 11 jr oud.
  Van jongs af aan heeft ze de gewoonte om bijen en wespen te vangen en er echt op te gaan jagen als ze in haar buurt komen. Heb haar dit af proberen te leren, maar gewoon onbegonnen werk en heb al van alles daarvoor geprobeerd.
  Heeft ze de bij of wesp eenmaal ( met haar bek) gevangen, dan wordt deze eerst met haar tanden gedood en vervolgens opgegeten. Nooit gemerkt dat ze gestoken werd. Lijkt me ook niet dat ze alleen de mannelijke achterna zit. Jawel, het is een apart beest, op meerdere fronten. Ik hoop maar dat het goed blijft gaan, want ze blijft er nog steeds mee bezig.
  Zou ze dat nu gewoon een lekker hapje vinden ?
  Ben wel benieuwd of dat dit vaker voorkomt bij honden.

 • Bestrijd gif (pijn) met warmte

  De Europese Hoornaar is niet heel agressief, binnen zo'n drie meter van het nest vallen ze echter wel aan.
  De Aziatische Hoornaar is steeds vaker ook hier actief, en die is wél agressief, achtervolgt vermeende aanvallers tot wel driehonderd meter van het nest.
  De steek van een Hoornaar is bijzonder pijnlijk, veel meer dan die van een wesp. Begin daarom direct met uitzuigen van de wond. Eventueel zijn daar setjes voor te koop.
  Door verhitten breekt het gif in de wond sneller af waardoor de pijn wegtrekt. Heet water of een hotpack zijn aanraders. Pas wel op dat het niet té heet is, dieren en mensen kunnen water van 42-45 graden nog verdragen.
  Pas op dat het dier (of kind!) niet in shock gaat door de pijn. Mocht dat er naar uitzien, ga dan direct naar uw (dieren)arts.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: