Is Listeria ook gevaarlijk voor dieren?

Drie mensen in Nederland zijn onlangs overleden door besmetting met de koelkastbacterie. Daarbij heeft een vrouw hierdoor een miskraam gekregen. De koelkastbacterie, genaamd Listeria, is aangetroffen in vleeswaren die door deze mensen zijn genuttigd. Aldus het RIVM. Is de Listeria bacterie ook gevaarlijk voor dieren?

Wat is Listeria?

De Listeria bacterie komt overal voor, in de grond, het water en in dieren. Deze bacterie groeit graag door bij voldoende vocht en in een lekker koele omgeving zoals in de koelkast. Vandaar de naam koelkast bacterie. Vleeswaren en rauwe kaas daar houdt deze bacterie wel van en bij een besmetting hiervan merk je niets aan de producten. Geen bedorven smaak of reuk.

Wat is het gevaar van de koelkast bacterie?

Vooral voor verzwakte en oudere mensen en zwangere vrouwen kan deze bacterie gevaarlijk zijn. Een infectie kan ontstaan waarbij het zenuwstelsel wordt aangetast. Hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en vroeggeboorte kunnen het gevolg zijn. Zo’n 10% van de patiënten overlijdt door de Listeria bacterie. Gezonde mensen maken eigenlijk maximaal alleen maar een licht griepje door.

Welke dieren worden ziek van Listeria?

Bekend is dat herkauwers en dan vooral schapen en geiten erg gevoelig zijn voor de Listeria bacterie. Bij een besmetting kan tot 30% van de dieren dood gaan. Bij varkens kan het ook voorkomen en ziekte geven en een bekende besmettingsroute naar de mens toe is het verlossen van dode biggen uit een zeug. Over besmettingen bij paarden kennen wij een enkele melding (zie ook https://www.vetstream.com/treat/equis/diseases/listeriosis).

Worden honden en katten niet ziek van de koelkastbacterie?

Honden en katten kunnen natuurlijk ook besmet raken met de Listeria bacterie door het eten van vlees. Dat kan spelen bij het voeren van rauw vlees. Onlangs is vastgesteld door het RIVM en dierenarts-microbioloog Paul Overgaauw, dat meer dan 50% van de onderzochte rauwvlees producten van acht merken verschillende Listeria bacteriën bevatten. Overigens is, op een enkele uitzondering na, niet bekend dat hond en kat hier ziek van kunnen worden. Maar door likken en aaien kan zo wel de bacterie worden doorgegeven aan hun baasjes. Advies van Overgaauw is dan ook om hond en kat gewoon droge brokken en blikvoer te geven, aangezien dit is verhit.

Hoe is een besmetting te voorkomen?

Een besmetting met Listeria, de koelkast bacterie is te voorkomen door vlees en vis altijd goed te doorbakken. De bacterie gaat namelijk dood bij een temperatuur van meer dan 70 graden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Actuele informatie vindt u bij het RIVM, het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu

Categorie: Algemeen, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Reactie door M. de Jong


  Is er kans dat diepvriesproducten voor honden zoals pens en kip/rund ook besmet zijn met deze Listeriabacterie?
  Ik meng namelijk koudgeperste brokken met deze producten en geef ze ook weleens alleen maar deze diepvriesproducten.
  Een zogenaamde vleesdag voor de honden zeg maar,2x per week…wat zij erg respecteren.

 • Reactie door Team Dierapotheker

  Ja die kans is er. De Listeria bacterie kan overleven bij lage temperaturen. Ook in de diepvries, echter bij dergelijk lage temperaturen zal er (vrijwel) geen groei meer zijn.

 • Reactie door Youri

  Beste, heeft u het onderzoeksverslag van hr Overgaauw, over o.m. die merken rauwe diervoeding, beschikbaar in bijv pdf ?' Wat adviseert u, indien regelmatig diepvriesrunderhart van bijv. Smuldier of Rodi wordt geserveerd aan katten ? hartelijk dank, Youri

 • Reactie door Team Dierapotheker.nl

  Dag Youri,

  hier is het betreffende artikal van Dr. Paul Overgaauw te vinden: https://www.daphorst.nl/uploads/documents/rauw_vlees_zoonotische_bacterien_parasieten_1570441436.pdf

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: