Huisdieren en tijd

Heeft een dier besef van tijd?

Een dier heeft nauwelijks tot geen besef van tijd, en is daarom dan ook niet bezig met het verleden, heden en toekomst.
Een dier leeft gewoon in het nu en heeft dus ook niets aan bijvoorbeeld een agenda of een kalender.

Ander gevoel bij dieren

Dieren hebben dus een ander gevoel voor tijd dan volwassen mensen. Maar ook bij kinderen is dat anders, een dag duurt voor hen veel langer dan voor volwassenen. Ga maar na, toen jij 8 was, duurden de vakanties eeuwig en nu zijn de vakanties al weer voorbij voordat ze goed en wel begonnen zijn, lijkt het. Daarbij verstrijkt de tijd vaak snel als je je vermaakt en tergend langzaam als je je verveelt. Dat laatste lijkt voor dieren net zo te zijn.

Plannen voor de toekomst

Als dieren al iets zouden doen wat op plannen lijkt dan is dat een resultante van het instinct en van vaste gewoontes. Zo lijken chimpansees en kippen plannen te kunnen maken voor de toekomst. Chimpansee Santino, die in een Zweedse dierentuin woont, verzamelt stenen en maakt zelfs projectielen van beton om later naar bezoekers te slingeren. Ook kippen kunnen rekening houden met de toekomst. Er is ooit een onderzoek uitgevoerd waarbij kippen een kleine hoeveelheid voedsel snel konden bemachtigen of konden wachten voor een grotere hoeveelheid. En wat bleek: de kippen besloten te wachten.

Mooi toch?

Het mooie van plannen is dat je je daardoor op iets kunt verheugen zolang het nog niet zo ver is. Dat missen dieren veelal dus, daarentegen genieten dieren veel van het moment, van het nu. Dat wat nu gebeurt is alles voor ze en hoeft niet eens zo veel voor te stellen. Een aai, een wandeling, iets lekkers en vooral een beetje aandacht. Dat hoeven we niet in onze agenda te zetten, dat kunnen we ze zo geven. Mooi toch?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu