Dierentips - Huidschimmel (dermatofytose, ringworm) kat

Huidschimmel (dermatofytose, ringworm) kat

Wat is huidschimmel?

Een infectie met huidschimmels is bij mensen vaak bekend onder de naam ‘ringworm’. Het is de meest voorkomende schimmelinfectie bij katten. Het is erg besmettelijk, maar gelukkig niet levensbedreigend. We zien infecties vooral op plaatsen waar veel katten samen zijn, zoals in pensions, asielen en catteries. Vooral jonge of zieke dieren zijn extra vatbaar.

Er zijn verschillende soorten huidschimmels. Bij de kat zien we vooral Microsporum canis. Deze schimmel is ook besmettelijk voor andere dieren en mensen. We noemen dit een ‘zoönose’.

Wat zijn de symptomen?

Bij sommige katten zie je helemaal niets aan de buitenkant, terwijl ze wel schimmel hebben. Dit noem je de dragers. Bij andere katten zien we (ronde) kale plekken met een lichtrode rand, afgebroken haren en schilfers. Er is vaak weinig of geen jeuk. Bij sommige katten zien we ‘miliaire dermatitis’, dit zijn hele kleine korstjes en plekjes verspreid over de huid.

Hoe stellen we de diagnose?

Soms kunnen we met een speciale lamp (de Woodse lamp) of onder de microscoop de schimmel aantonen. Verder kunnen we een schimmelkweek inzetten of een PCR laten maken. Dit kan van de haren die we met een borsteltje verzamelen of van een huidafkrabsel. De uitslag van de kweek laat soms 3 weken op zich wachten. De uitslag van de PCR hebben we vaak al binnen enkele dagen, maar is wel een stukje duurder.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er is niet een duidelijke behandeling voor schimmelinfecties. Het hangt namelijk af van het aantal katten, hun gezondheid en de leefomstandigheden. We zullen dus voor elke situatie een inschatting maken wat de best passende behandeling is. Mogelijke opties zijn: het wassen (en eventueel scheren) van de kat met een speciale shampoo, behandeling met medicijnen via de bek en ontsmetting van de omgeving. Katten moeten behandeld worden tot dat de uitslag van de schimmelkweek 2 keer negatief is (geen schimmel meer gekweekt). Dit is vaak een langdurige therapie!

Hoe kan de omgeving schoongemaakt worden?

De omgeving moet minimaal 2 keer per week goed schoongemaakt worden. Het beste kan eerst goed gestofzuigd en daarna geschrobt worden met een normaal schoonmaakmiddel. Alle kleedjes/zachte materialen moeten (het liefst 2 keer achter elkaar) in de wasmachine.

 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top