Dierentips - Hoge bloeddruk kat

Hoge bloeddruk kat

Hoge bloeddruk = Hypertensie

Wat is het?

Vooral oudere katten hebben nog wel eens een verhoogde bloeddruk. Ruim 1 op de 5 katten met nierfalen en/of schildklierproblemen heeft tevens een verhoogde bloeddruk. Een andere oorzaak is bijvoorbeeld een bijniertumor.

Een hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige problemen als blindheid, hersenbloeding, hartfalen en nierfalen. Gelukkig is een hoge bloeddruk vaak goed te behandelen, mits we er op tijd bij zijn.

Wat zijn de verschijnselen?

Vaak merkt u in het begin weinig tot niets aan uw kat. Soms is een kat wat rustiger of verstopt zich meer. Ook kunnen verschijnselen aanwezig zijn van de ziekte die de hoge bloeddruk veroorzaakt, zoals veel drinken en plassen.

Door een hoge bloeddruk krijgen verschillende organen het flink te verduren, vooral de ogen, het hart, de hersenen en de nieren. Vaak lijken de problemen plotseling te ontstaan. Zo kan een kat van het ene op het andere moment blind worden, een bloeding in het oog krijgen of een hersenbloeding krijgen. Vaak gaat dit niet of niet helemaal over.

Hoe stellen we de diagnose?

Vaak laten katten het goed toe om de bloeddruk te meten. Dit gaat met een bandje om de staart of een voorpootje. Het is belangrijk dat de kat zo rustig mogelijk is, zodat we een betrouwbare waarde kunnen krijgen. We meten de bloeddruk meerdere malen, dit duurt slechts enkele minuten. De normale bovendruk bij katten is maximaal 150 mmHg.

Wanneer is het verstandig de bloeddruk te bepalen?

U zult begrijpen dat het belangrijk is om een verhoogde bloeddruk op tijd vast te stellen. Dat wil zeggen, voordat er schade aan organen ontstaat. Wij raden dan ook aan om in ieder geval de bloeddruk te meten bij alle katten met nierfalen, schildklierproblemen, blindheid, hartproblemen en neurologische afwijkingen. Daarnaast is het verstandig om bij oudere katten (>9 jaar oud) uit voorzorg een controle in te plannen.

Waaruit bestaat de therapie?

Als de bloeddruk te hoog is, geven we medicijnen (amlodipine) om deze te verlagen. We zullen de bloeddruk regelmatig controleren  om te bepalen of we nog meer of andere medicijnen moeten geven.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top