Hoe verzorg ik de vacht en de nagels van mijn hond?

Vind u het ook zo fijn wanneer uw hond een glanzende vacht heeft? En wanneer iemand opmerkt dat uw hond er zo glanzend opstaat? U weet dus vast wel hoe u uw hond het beste laat shinen. Check het aub even met onze verzorgingstips voor de huid, vacht en nagels van uw hond.

Regelmatig borstelen

Afhankelijk van het vachtype van uw hond, borstelt u regelmatig om losse haren en eventuele klitten weg te halen. Dit helpt ook bij het stimuleren van de bloedsomloop en het verdelen van natuurlijke oliën door de vacht. Gebruik de beste hondenborstel voor uw trouwe viervoeter.

Baden indien nodig

Het is beter om honden niet te vaak in bad te doen. Eigenlijk alleen wanneer ze vies zijn of een specifieke huidaandoening hebben. Overmatig wassen kan de natuurlijke oliën van de huid van uw hond verwijderen. Gebruik bij het baden van uw hond een milde hondenshampoo en spoel grondig uit om resten te verwijderen.

Verzorging van de nagels

Nagel van de hond wordt geknipt

Controleer regelmatig de nagels van uw hond en trim ze indien nodig. Honden die vaak buiten zijn, hebben natuurlijk afgesleten nagels. Maar voor honden die voornamelijk binnenshuis zijn, is dat anders. Houdt de nagels dan goed bij. Gebruik een speciale hondennagelknipper en knip voorzichtig de puntjes van de nagels af, zonder het levende deel van de nagel te raken. Als u onzeker bent, kunt u het het beste laten doen door een professionele trimmer of dierenartsassistente.

Oorreiniging

Controleer regelmatig de oren van uw hond op tekenen van vuil, geur of irritatie. Reinig de oren, indien nodig, met een zachte, niet-irriterende oorreiniger die geschikt is voor honden. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze o.a. het trommelvlies kunnen beschadigen. Veeg voorzichtig het zichtbare vuil weg aan de buitenkant van het oor. En gebruik geen reinigingsmiddel in het binnenoor zonder instructies van uw dierenarts.

Voeding en water

Zorg ervoor dat uw hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat geschikt is voor zijn leeftijd, ras en gezondheidstoestand. Een gezond dieet kan helpen bij het behouden van een glanzende vacht en sterke nagels. Zorg er ook voor dat uw hond altijd toegang heeft tot vers water om gehydrateerd te blijven.

 

Regelmatige check door dierenarts

Ga met uw hond regelmatig naar de dierenarts voor de gezondheidscontrole en vaccinaties. Een dierenarts kan ook advies geven over specifieke zorgbehoeften voor de vacht en nagels van uw hond, evenals eventuele onderliggende gezondheidsproblemen herkennen.

Verzorgingsbehoeften hond verschillen

Het is belangrijk om te onthouden dat de verzorgingsbehoeften van honden kunnen variëren op basis van hun ras, vachtlengte en individuele gezondheid. Het raadplegen van een professionele trimmer of dierenarts voor specifiek advies is dan ook een wijs besluit.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3030067 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Verzorging, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.