Hoe maak je een konijn zindelijk?

Een konijn weet vanuit zichzelf minder goed wat zindelijk is dan een kat. Instinctief hebben katten dat in zich, konijnen veel minder. Het valt dus ook niet altijd mee om een konijn goed zindelijk te krijgen. Maar het kan wel degelijk. Neem onze tips ter harte.

 1. Wacht tot uw konijn zeker 10 maanden oud is.
  Eerder beginnen mag, maar dat valt niet mee. Jonge konijnen hebben niet veel met zindelijkheid, volwassen konijnen wel. Wanneer is een konijn volwassen? Dat hangt van het ras af. Kleine rassen na 4 maanden en grote rassen na 8 maanden.
 2. Laat uw konijn steriliseren dan wel castreren
  Een gesteriliseerd of gecastreerd konijn laat zich veel gemakkelijker zindelijk maken. Dat is een ervaringsfeit. Deze operatie mag vanaf 6 maanden leeftijd.
 3. Plaats geschikte toiletbakken
  Plaats meerdere toiletbakken in de leefruimte. Een konijn loopt namelijk niet graag ver om zijn behoefte te doen. Dus maakt het hem wat dat betreft naar de zin.
  Een kattenbak is vaak geschikt voor konijnen mits ze de juiste hoogte hebben. Niet te laag vanwege de privacy waar konijnen erg op gesteld zijn en niet te hoog vanwege het in- en uitstapgemak voor het konijn. Vul de toiletbak met een andere bodembedekking dan in de kooi. Zo voelt en leert uw konijn het verschil tussen beide plaatsen. Leg een paar losse keutels als “hints” in de toiletbakken. En maak de bak plezierig voor het konijn. Wat los hooi, een speeltje of een worteltje kan wonderen doen. Een konijn knabbelt graag tijdens het keutelen.
 4. Belonen en duidelijk zijn
  Beloon uw konijn wanneer hij zijn behoefte in de bak doet. Spreek hem bemoedigend toe en streel zijn koppie. Zeg duidelijk “Nee” wanneer uw konijn plast en poept op ongewenste plaatsen en zet hem voorzichtig in de toiletbak. Bestraf uw konijn nooit. Ook lekker slapen in de toiletbak mag gewoon.
 5. Reinig regelmatig
  Reinig de plekken waar uw konijn ongewenst plast en spriet met water en azijn. dat voorkomt dat uw konijn daar een volgende keer weer plast en poept. Maak de toiletbakken zelf wekelijks goed schoon.
 6. Heb geduld
  Er zijn konijnen die van zichzelf al behoorlijk zindelijk zijn, maar er zijn er ook die dat helemaal niet hebben. Dan is er een flinke portie geduld nodig en mogelijk heeft u dan een konijn dat niet geheel zindelijk gaat worden. Tsja dan is dat zo.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Konijn, konijn

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu