Hoe krijgt mijn paard meer spieren?

Paarden zijn van nature fors gespierde atleten. Wist u dat paarden een grotere spiermassa ten opzichte van hun lichaamsgewicht hebben dan andere zoogdieren? Dat grote spiervermogen hebben paarden in de natuur nodig. En sportpaarden kunnen hiervan maximaal profiteren en daardoor presteren. Nu zijn er veel vragen over hoe paarden meer spieren kunnen krijgen. De meest gestelde vragen over de spieren van het paard hebben we op een rijtje gezet. Met daarbij het antwoord uit de paardenkliniek.

Welke spieren heeft een paard?

Een paard heeft 3 soorten spieren. Dat zijn de gladde spieren, het hart spierweefsel en vooral de skeletspieren. Deze skeletspieren, ook wel lichaamsspieren genoemd, zijn bij elkaar 40-50% van het totale lichaamsgewicht van het paard. Enorm toch?

Hoe is een paardenspier opgebouwd?

Vele kleinere spierbundeltjes vormen een spier. Die bundeltjes bestaan weer uit honderden spiervezels. Zo kan één spier bestaan uit een miljoen spiervezels. De spiervezels zelf zijn opgebouwd uit eiwit. En die eiwitten bestaan weer uit aminozuren. Dat zijn zo’n 20 verschillende soorten aminozuren, waarvan er bij paardenspieren 10 essentieel zijn. Essentieel wil zeggen dat het paardenlichaam ze niet zelf kan maken. Dat geldt met name voor lysine, methionine en threonine. Deze aminozuren moeten dus in de voeding aanwezig zijn.

Hoe krijgt mijn paard meer spieren?

Spieren zijn belangrijk voor de prestaties van een paard. We willen dus graag dat paarden meer spieren en vooral beter getrainde spieren krijgen. Die goed getrainde spieren krijgt u door de juiste balans te vinden tussen gevarieerd trainen en herstel. Dus niet maar steeds blijven doorpakken. Nee, juist door het trainen komen er kleine scheurtjes in de spieren. Dat is normaal. Die scheurtjes moeten tijd krijgen om te herstellen.

Geef nu de spieren telkens de tijd om zichzelf weer te herstellen. Zo komen de spieren steeds verder qua fitheid. Sterker nog, wanneer die hersteltijd niet gegeven wordt, dan wordt uw paard juist minder fit. Daarbij, zorg er voor dat uw paard regelmatig de mogelijkheid heeft om vrij te bewegen en te grazen.

Welk voer helpt bij de spieropbouw van mijn paard?

Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Het is dus logisch dat we paarden ook eiwitten voeren. Wanneer een paard flink getraind wordt (en voldoende hersteltijd krijgt) dan is er voer nodig met een verhoogd eiwitgehalte. Lees hier meer over de Bonpard paardenvoeding

Wanneer geven we een supplement voor de spieropbouw van paarden?

Er zijn 2 situaties waarbij het verstandig is een aanvullend spiersupplement aan uw paard te geven.

  • bij een dieet met onvoldoende eiwit
  • bij een vetrijk dieet waarbij het paard de calorieën niet kan gebruiken

U kunt dan het beste een compleet spiersupplement geven. De aanwezige ingrediënten versterken elkaar namelijk. Zo is het effect op de paardenspieren het grootst. Lees hier veel meer over de inzet van spiersupplementen bij paarden

Hoelang duurt de spieropbouw bij een paard?

De snelheid waarmee de spieren van paarden worden opgebouwd kan sterk verschillen. Zo duurt de spieropbouw bij jonge paarden (onder de 6 jaar) en oudere paarden (boven de 18 jaar) langer. Een wat dikker paard heeft ook meer tijd nodig om zijn spieren op te bouwen. Het is dan verstandig om het paard eerst wat te laten afslanken. Daarbij is natuurlijk de genetische aanleg van een paard qua spierontwikkeling een heel bepalende factor. Juist omdat paarden relatief zoveel spierweefsel hebben. Het antwoord op de vraag hoelang de spieropbouw bij een paard duurt, is dus sterk afhankelijk van deze factoren.

Kan een paard spierpijn hebben?

Jazeker, een paard kan spierpijn hebben. De spierpijn wordt vooral veroorzaakt door te intensief te trainen. Daarbij raakt de energieomzetting in de spiercel verstoord. Het gevolg is dat er kleine scheurtjes ontstaan in de spiervezels. Op zich een gezonde zaak, die zich herstelt. Maar het moet niet teveel ineens zijn, want dan kan er schade ontstaan.

Spierverzuring, is dat anders dan spierpijn?

De symptomen van spierpijnen en spierverzuring zijn vrijwel hetzelfde. De oorzaak echter niet. Spierpijn wordt veroorzaakt door de kleine scheurtjes in de spiervezels. Spierverzuring komt door de melkzuurvorming in de spieren. Melkzuurvorming bij arbeid is overigens normaal. Maar wanneer er te veel zuur wordt gevormd, dan daalt de pH in de spieren. En dat kan schade geven aan de spieren van het paard.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gewricht en Spier, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: