High-rise syndroom kat, niet altijd op de pootjes terecht

Katten komen helaas niet altijd op hun pootjes terecht! En ook op die negen levens moet je zuinig zijn. Het high-rise syndroom is een naam die gebruikt wordt om de verwondingen te beschrijven die een kat oploopt door een val van grote hoogte. We zien dit vaak in de zomer, als ramen en balkondeuren open staan. De meeste katten met dit syndroom zijn nog jong, mogelijk omdat zij het meest nieuwsgierig, onervaren en speels zijn.

Wat zijn de symptomen van High-rise?

We zien vaak verwondingen van de borstkas (longkneuzing en klaplong) en botbreuken van poten en rug en kop/kiezen. De twee helften van de onderkaak raken vaak los van elkaar. Ook kunnen inwendige letsels, zoals een gescheurde blaas, voorkomen.

Hoe stellen we de diagnose?

Vaak is bekend dat de kat gevallen is. Het is dan belangrijk dat de kat goed door een dierenarts nagekeken wordt op verwondingen en eventueel inwendig letsel.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit hangt natuurlijk af van de aard van de verwondingen. Gelukkig kan er vaak wat gedaan worden, zolang er op tijd wordt ingegrepen.

Hoe kan het voorkomen worden?

Zorg ervoor dat een kat niet naar beneden kan vallen. Hoe dan? Blokkeer open ramen met bijvoorbeeld een vliegenhor. Zet ramen nooit op de kiepstand wanneer een kat alleen in de ruimte is! Deze kan er tussen bekneld raken en ernstige verwondingen oplopen! Scherm het balkon af met een net of andere barrière en laat de kat niet alleen op het balkon.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: