Heupdysplasie hond

Wat is het?

Heupdysplasie (HD) is een ernstige erfelijke orthopedische aandoening. Bij een normale heup passen de heupkop en -kom goed en voldoende diep in elkaar. Het kapsel zorgt ervoor dat de kop strak in de kom wordt gehouden. Bij afwijkingen van de vorm van heupkop/kom of het kapsel, ontstaat er teveel beweging in de heup, waardoor slijtage en artrosevorming optreedt.

Heupdysplasie is erfelijk, maar wordt ook beïnvloedt door de mate van belasting van het gewricht. Veel belasting (met name teveel wandelen op jonge leeftijd), wild spelen, uitglijden op een gladde vloer en een overmatig lichaamsgewicht spelen een belangrijke rol. Vooral grotere hondenrassen zijn gevoelig voor heupdysplasie. Bij sommige rassen is zelfs meer dan 50% van de honden erfelijk belast. Onderzoek naar de heupen is daarom vaak een vereiste voor fokhonden. Bij ernstige heupdysplasie kunnen zeer jonge honden al problemen hebben. Vaak wordt het echter pas duidelijk waargenomen op oudere leeftijd.

Wat zijn de symptomen?

Vaak zien we een hond die wat stijf is, moeilijker opstaat en niet meer wil springen. Ook kan de hond kreupel lopen en minder willen lopen of spelen. Wanneer beide heupen zijn aangetast, is kreupelheid soms lastig te zien! Jonge pups kunnen bijvoorbeeld wat vaker gaan zitten/liggen dan andere pups van dezelfde leeftijd. De symptomen zullen in verloop van tijd steeds duidelijker worden.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek kan vaak de aanwezigheid en ernst van heupdysplasie worden vermoed. Röntgenfoto’s zijn nodig om de vorm van de heupen, de mate van artrose en andere afwijkingen vast te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, die afhangen van het type en de grootte van de hond, de leeftijd en de ernst van de heupdysplasie. Bij jonge honden kan een symphysiodesis (JPS Bekkenoperatie) of een bekkenkanteling (TPO) worden uitgevoerd. Hiervoor is een vroegtijdige diagnostiek nodig (rond 12-16 weken leeftijd). Tijdige behandeling leidt tot een zeer grote kans dat heupproblemen in de toekomst voorkomen worden.

Bij oudere honden volstaat soms een behandeling met gedoseerde beweging, pijnstillers, aangepaste voeding en het optimaliseren van het lichaamsgewicht. Ook kan bij kleine hondjes de femurkop verwijderd worden, waardoor de hond pijnvrij zal zijn en zich een nieuw ‘nep-gewricht’ zal vormen. Bij grotere honden kan zelfs een kunstheup worden geplaatst. Na de operatie is een revalidatie met rust en pijnstilling zeer belangrijk voor een goed resultaat.

Voorbeeld JPS Bekkenoperatie

JPS  staat voor Juvenile Pubic Symphysiodesis. Dit is een operatie bij honden waarbij op een leeftijd tussen de 16 en 20 weken het voorste gedeelte van de groeischijf tussen de beide bekkenhelften wordt ‘verwijderd’ met behulp van een thermocauter. Als gevolg hiervan verandert het groeipatroon van het bekken en zullen de heupkommen beter aan gaan sluiten op de heupkoppen. Dit voorkomt problemen in de toekomst zoals (sub) luxaties en artrosevorming.


Foto 1: Op deze röntgenfoto zie u een hond met beiderzijds subluxatie van de heupen. Wanneer dit niet behandeld wordt, kan het beeld van foto 2 ontstaan.


Foto 2: Op deze röntgenfoto ziet u een ver gevorderd stadium van heupdysplasie, waarbij door subluxaties al veel artrosevorming is opgetreden. Omdat kop en kom niet mooi op elkaar aansluiten, schiet de heup vaak uit de kom (luxatie).

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]


Drs. Daphne Boet
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gewricht en Spier, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.