Hebben dieren een geheugen?

Honden leven in het nu?

Je hoort het vaak. Dieren hebben geen besef van tijd en leven permanent in het heden. En zij zouden zich maar amper bewust zijn van het verleden. Hebben ze dan wel een geheugen?

Toch onthouden

Onlangs is gebleken dat honden zich zonder training ingewikkelde gebeurtenissen kunnen herinneren. Hoe? Zo moesten 17 honden een handeling nabootsen bij het horen van het commando “Doe”. Daarna leerden deze honden iets anders, namelijk dat ze moesten gaan liggen nadat de trainer een handeling uitvoert. Toen deze honden dit spelletje kenden en telkens weer gingen liggen wanneer de trainer een handeling had uitgevoerd, kregen ze onverwacht alsnog het commando “Doe”. De honden gingen één voor één de handeling van de trainer nadoen. Apart, ze hadden kennelijk, ook zonder er echt op te letten, onthouden wat de trainer deed. Ook een uur na het spel deed zich dit nog zo voor.

Ook katten kunnen onthouden

Katten halen herinneringen boven wanneer ze naar hun favoriete snack zoeken. Poezen kunnen goed onthouden waar er al eerder eten lag. Ook bij het zien van hun eten, weten ze nog hoe blij ze daar al eerder van werden.

Opmerkelijk toch?

Bovenstaande feiten blijken uit recent wetenschappelijk onderzoek. Honden en katten hebben dus een vorm van geheugen. Hoe lang dat geheugen terug gaat en wat van alles dat dagelijks gebeurt ze nu werkelijk onthouden, dat weten we nog niet. Maar het is al langer bekend dat er ook demente honden en demente katten voorkomen.

Hebben dieren last van hun geheugen?

Nou, olifanten hebben met name een goed geheugen. Ze zijn ook erg meelevend met olifanten van hun eigen groep. Zo kennen ze ook rouw bij het heengaan van één van hen en ze nemen dan ook afscheid. Dat is mentaal best belastend maar de bij uitstek vergeetachtige vogel, de Kapako papegaai, heeft het dan toch een stuk lastiger. Hij vergeet namelijk regelmatig hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan namelijk helemaal niet vliegen.

En vergeten mensen wel eens iets?

Ja, zo nu en dan komt het voor. Helemaal lastig wanneer u vergeet het voer voor uw hond te bestellen. Zeker als het al op is.

Onze Bestel reminder

Mogelijk dat onze Bestel reminder (gratis) u kan helpen. Op Dierapotheker.nl kunt u de voeding voor uw hond en kat bestellen en meteen de Bestel Reminder instellen.

Pak deze mee bij uw bestelling en u ontvangt vanzelf bijtijds per email het bestelverzoek voor het voer van uw hond of kat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: