Hartwormziekte huisdier

Steeds vaker hoor je over de hartworm bij huisdieren. Hoe zit dat nou eigenlijk? Een draadvormige worm veroorzaakt hartwormziekte. De hartworm kan diep in het lichaam doordringen. Ze komen tot in de lichaamsholten en de bloedvaten en bevinden zich dan vooral in de longslagader. Door bloedzuigende insecten worden ze overgebracht op andere dieren en veroorzaken zo een besmetting. Het zijn vooral muggen die de rol van tussengastheer spelen.

Besmettelijke larven

Volwassen hartwormen produceren larven, die wel tot 2.5 jaar lang in het bloed kunnen blijven. Er zit zo’n ½ jaar tussen besmet raken en symptomen gaan vertonen. De volwassen hartworm zelf kan ruim 6 jaar oud worden en deze komt voor in Latijns- en Noord-Amerika, Afrika, Azië, Australië en Zuid- en Midden-Europese landen, tot in Noordoost-Frankrijk.

Risico neemt toe

Ook in Noord-Europese landen zijn muggen aanwezig die de hartworm kunnen overbrengen, maar het warme seizoen is (nog) te kort voor de ontwikkeling van de besmettelijke larvale stadia van de hartworm. Door het steeds vaker voorkomen van warmere zomers neemt de kans echter wel toe dat hartworm ook hier een keer zal worden overgebracht. De in Nederland tot nu toe beschreven gevallen waren honden die afkomstig waren uit de eerder genoemde gebieden.

Vooral de hond

Vooral de hond is gevoelig voor een hartworminfectie. De kat is dat veel minder. Bij een hartworminfectie vertonen de honden in eerste instantie een licht hoestje en zijn ze sneller moe. Bij een acute en een ernstige chronische infectie zijn de symptomen veel meer uitgesproken. Acute sterfte is dan ook mogelijk.

Preventie staat voorop

De diagnose hartwormziekte is lastig te stellen en de behandeling is complex. Belangrijk is dat wanneer de hond of kat wordt meegenomen naar gebieden waar hartworm voorkomt, dat er dan een preventieve behandeling wordt ingesteld. Hiervoor kan maandelijks bij zowel hond als kat de werkzame stof selamectine, moxidectine of milbemycine worden gebruikt. Producten die dit bevatten zijn o.a. Milbemax en Milpro. Door de toepassing van deze goed werkzame middelen is het voorkomen van hartworm bij de hond in een land als Italië inmiddels gedaald van 50% naar 17%. In Nederland wordt hartwormziekte nog weinig gemeld. Dat kan door onbekendheid zijn, maar ook doordat de ziekte niet zo snel wordt overgebracht tijdens een verblijf van enkele weken in een gebied waar de hartworm voorkomt.

Hartworm bij de mens

Ook de mens kan besmet raken met de hartworm. Dit is echter een uitzondering, de mens is dan een oneigenlijke gastheer waar de hartworm zijn levenscyclus niet voltooid. Ze kunnen zich dan inkapselen in de longen en uiteindelijk verkalken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl Anderen lazen ook ons artikel over wat vertelt de poep van mijn hond en meer artikelen over wormen bij dieren
Categorie: Wormen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: