Hartruis hond

Wat is een hartruis?

Bij dieren met een hartruis kunnen we met de stethoscoop trillingen horen in het hart. Deze trillingen kunnen ontstaan door wervelingen in de bloedstroom. Dit kan bijvoorbeeld bij een hogDe stroomsnelheid van het bloed, afwijkingen aan kleppen of hartwand, vernauwingen van vaten, aangeboren afwijkingen of te waterig bloed (lage viscositeit) zoals bij bloedarmoede. Een hartruis zelf is geen ziekte, maar is meestal wel een aanwijzing dat er wat mis is. Aanwezigheid van een hartruis betekent niet altijd dat sprake is van een hartziekte, omdat een hartruis ook aanwezig kan zijn bij bloedarmoede of koorts. Ook bij pups tot ongeveer 3 maanden leeftijd kan soms een hele zachte hartruis worden gehoord die vanzelf overgaat.

Wat zijn de symptomen?

Bij sommige honden merken we nog niets. Andere honden hebben een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, worden benauwd of krijgen een dikkere buik door vochtophoping. Pups kunnen minder goed groeien en blijven achter ten opzichte van de andere pups. Als sprake is van hartfalen, kan de hond ook plotseling overlijden.

Hoe stellen we de diagnose?

Door naar het hart te luisteren met de stethoscoop, kan soms een aanwijzing worden verkregen over de oorzaak van de hartruis. Daarnaast zijn het ras en de leeftijd waarop de hartruis voor het eerst wordt gehoord van belang. Bij pups kan sprake zijn van een aangeboren hartafwijking, terwijl bij volwassen honden vaker een verkregen hartaandoening aanwezig is. Een hartruis kan worden waargenomen bij zieke dieren, maar ook een toevalsbevinding zijn wanneer het dier onderzocht wordt voor bijvoorbeeld de jaarlijkse vaccinatie. Uw dier lijkt dan nergens last van te hebben. Toch is het vaak belangrijk om verder onderzoek te doen naar het hart met behulp van echografie. Zo kan een hartziekte vroegtijdig worden opgespoord en de ernst worden ingeschat. Op tijd starten met de juiste behandeling kan het optreden van hartfalen dan vertragen of voorkomen.

Waaruit bestaat de therapie?

Afhankelijk van de oorzaak van de hartruis en de leeftijd van de hond kan ingegrepen worden met medicatie of chirurgie. Wanneer bij een volwassen hond voor het eerst een hartruis gehoord wordt zonder dat de hond last heeft van bovengenoemde symptomen, kan ook besloten worden niets te doen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Luchtwegen, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: