Hamstergedrag bij mens en dier en waarom wc papier?

Hamsteren, het woord is afgeleid van het gedrag van de hamster, die in zijn wangzakken voedsel opslaat om naar zijn voorraadopslag te vervoeren. Wij mensen hamsteren vooral wanneer we schaarste verwachten en omdat we het gewoon graag doen.

Hamsteren is een instinct

Net zoals de hamsters en bijvoorbeeld ook de eekhoorns vinden we het fijn om alles op tijd en in voldoende mate in huis te hebben. Het verzamelen van nootjes door de eekhoorn om een voorraad aan te leggen voor de winter is het klassieke voorbeeld van hamsteren.

Op tijd een voorraad in eigen huis, vooral van dat wat andere mensen op dat moment ook willen hebben, wie wil dat nou niet? Een dierlijk instinct dat ons drijft tot soms wonderbaarlijk gedrag.

Paniek van het verkrijgen

Wanneer we lucht krijgen van het feit dat een product heel hard wordt verkocht, dan willen we dat product ook hebben. De sociale media kunnen deze behoefte behoorlijk aanwakkeren. Vooral als onze kindjes in het gedrang komen. Bij een dreigend tekort aan babyvoeding en luiers kunnen mensen de gekste dingen gaan doen om er vooral voor te zorgen dat hun muppet wel van alles voorzien blijft.

Waarom hamsteren we bij Corona vooral wc-papier?

Het nieuwe Corona virus heerst nog maar net en velen laden hun winkelwagentje vol met wc-papier. Een soort kopieer gedrag van dat wat we andere mensen zien doen. Vooral gedreven door angst. We kunnen het maar beter op tijd in huis hebben. Dat geeft een gevoel van controle. Zodra iedereen voldoende toiletpapier in huis heeft, zal een ander product de klos zijn. Zo blijven we in control.

Bij Corona gevaar willen we wat doen

Juist nu bij de ongekende Corona pandemie willen we zelf wat doen. Zo blijkt het advies “handen wassen” voor veel mensen te gewoon. Niet omdat het niet minder risico geeft op besmetting, maar wel omdat het niet in verhouding staat tot het grote gevaar dat dreigt. Bij groot gevaar willen mens en dier vooral iets anders dan anders doen en bezig blijven om het gevaar te weren en als dat niet lukt om te overleven. Tsja en dan is hamsteren geboden.

Wanneer stopt het hamsteren?

Mensen stoppen pas met hamsteren wanneer de voorraad producten echt op is. Dus wanneer er niets meer op het schap ligt en komt. Dan wel wanneer het gevaar geweken is. Voor de hamster en de eekhoorn ligt dat iets anders. Zij hamsteren maar door.

Meer over het nieuwe Corona virus en uw huisdier?

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: