Haarbal kat

Wat is het? Met het wassen van de vacht krijgen katten haren binnen die ze doorslikken. Deze haren kunnen in de maag of darmen ophopen en een zogenaamde ‘haarbal’ vormen. Deze kan worden uitgebraakt of met de ontlasting eruit komen. Als de haarbal te groot wordt, kan deze voor een verstopping van de darm zorgen. We zien vaker haarballen bij langharige katten, tijdens het verharen en bij katten die zichzelf veel likken door jeuk.

Wat zijn de symptomen?

Katten kunnen braken, gras willen eten, buikpijn of een bolle buik hebben, minder of geen ontlasting produceren en algemeen ziek worden waarbij ze minder eten.

Hoe stellen we de diagnose?

Soms worden haarballen in het braaksel gezien. Door de buik te onderzoeken en de patiënt helemaal na te kijken, kan een indicatie worden gekregen voor een verstopping. Vaak is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van echografie of endoscopie.

Waaruit bestaat de behandeling?

In milde gevallen kan behandeling met een laxeermiddel en voldoende vocht helpen. Bij een ernstige verstopping kan het verwijderen van de haarbal met endoscopie (kijkoperatie) of chirurgie nodig zijn.

Hoe kunt u haarballen voorkomen?

Een vezelrijke voeding bevordert een gezond ontlastingspatroon. Borstel de kat regelmatig en laat deze eventueel ontwollen of volledig scheren als dit onvoldoende werkt. Er zijn speciale haarbalpasta’s en snoepjes te koop. Katten willen graag gras eten voordat ze gaan braken. Om te voorkomen dat ze aan (giftige) kamerplanten beginnen te eten, kunt u speciaal kattengras aanschaffen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 
Categorie: Spijsvertering, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau