Dierentips - Haarbal kat

Geplaatst op 13-04-2018

Haarbal kat

Wat is het?

Met het wassen van de vacht krijgen katten haren binnen die ze doorslikken. Deze haren kunnen in de maag of darmen ophopen en een zogenaamde ‘haarbal’ vormen. Deze kan worden uitgebraakt of met de ontlasting eruit komen. Als de haarbal te groot wordt, kan deze voor een verstopping van de darm zorgen. We zien vaker haarballen bij langharige katten, tijdens het verharen en bij katten die zichzelf veel likken door jeuk.

Wat zijn de symptomen?

Katten kunnen braken, gras willen eten, buikpijn of een bolle buik hebben, minder of geen ontlasting produceren en algemeen ziek worden waarbij ze minder eten.

Hoe stellen we de diagnose?

Soms worden haarballen in het braaksel gezien. Door de buik te onderzoeken en de patiënt helemaal na te kijken, kan een indicatie worden gekregen voor een verstopping. Vaak is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van echografie of endoscopie.

Waaruit bestaat de behandeling?

In milde gevallen kan behandeling met een laxeermiddel en voldoende vocht helpen. Bij een ernstige verstopping kan het verwijderen van de haarbal met endoscopie (kijkoperatie) of chirurgie nodig zijn.

Hoe kunt u haarballen voorkomen?

Een vezelrijke voeding bevordert een gezond ontlastingspatroon. Borstel de kat regelmatig en laat deze eventueel ontwollen of volledig scheren als dit onvoldoende werkt. Er zijn speciale haarbalpasta’s en snoepjes te koop. Katten willen graag gras eten voordat ze gaan braken. Om te voorkomen dat ze aan (giftige) kamerplanten beginnen te eten, kunt u speciaal kattengras aanschaffen.

 

Kijk en bestel in de kattenapotheek van Dierapotheker.nl 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0