Groepsgewijze keelverlamming bij paarden

In Nederland en in het buitenland wordt de laatste jaren een nieuw ziektebeeld bij paarden gezien. Dit ziektebeeld wordt wel omschreven als “groepsgewijze keelverlamming”. Het komt voor op paardenbedrijven bij in groepen gehouden paarden.

Acute benauwdheid en sterfte bij paarden

Het ziektebeeld groepsgewijze keelverlamming kenmerkt zich door acute aanvallen van ernstige benauwdheid met snurken en schuim met bloed uit mond en neus. Daarbij sterft een aantal paarden acuut. Een ernstig ziektebeeld dus dat vooral wordt gezien bij jonge (opfok) paarden die in een groep gehouden worden maar ook wel bij oudere paarden. Het enige dat tot nu toe in sommige gevallen lijkt te helpen is het toedienen van Dexamethason (0.06 mg/kg lichaamsgewicht) door de dierenarts.

Scopie van de keel

Wanneer de keel van paarden bekeken wordt door de dierenarts middels scopie dan wordt een éénzijdige of beiderzijdse verlamming van de stembanden gezien. De ernst hiervan wisselt, maar ook een complete keelverlamming komt voor. Ook bij paarden die geen acute symptomen laten zien worden dergelijke stemband afwijkingen waargenomen. Het voorkomen van cornage is daarbij verhoogd. Ook wordt wel gezien dat de paarden dan wankel, ataxisch worden.

Werkgroep Gezondheidsdienst en faculteit Diergeneeskunde

Inmiddels bestaat er een werkgroep vanuit de faculteit Diergeneeskunde en de Gezondheidsdienst in Deventer. Deze werkgroep onderzoekt dit ziektebeeld en wil de oorzaak hiervan weten. Wanneer de oorzaak bekend is kan een advies worden opgesteld om deze aandoening te voorkomen. Voor nu is er een vragenlijst voor dierenartsen beschikbaar + een sectieprotocol. Dierenartsen kunnen dit bij verdachte paarden inzetten en contact opnemen met dr. Kees van Maanen of met prof. dr. Marianne Sloet. De gegevens worden anoniem verwerkt.

bron: faculteit Diergeneeskunde Utrecht

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Luchtwegen, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
Uw korting -3%
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
Uw korting -4%
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
Uw korting -3%
NAF Respirator Boost
NAF Respirator Boost
€ 32,95 € 31,95