Groente en fruit voor uw hond?

Groente en fruit, niet altijd zo’n wijs besluit!

Elke dag fruit. Lekker en gezond toch? Voor mensen geldt dat zeker, maar voor onze huisdieren ligt dat anders. Het geven van druiven aan je hond is niet zo onschuldig als het lijkt. In verschillende soorten fruit, groente en andere voedingsmiddelen die wij eten zitten stoffen die giftig of schadelijk zijn voor onze hond. Pas voortaan dus op met wat onze viervoeter voorgeschoteld krijgt. Want wie wil zijn hond nou niet gezond houden?

Beter niet op het hondenmenu

Tegenwoordig kun je ook als mens al bijna niets meer eten zonder de kans te lopen ziek te worden of de meest enge aandoeningen te krijgen. De oplossing is om gevarieerd te eten. Waarom is het dan zo erg als we onze hond een paar druifjes geven? Variatie kan toch geen kwaad? De lijst met mogelijk schadelijke en giftige voedingsmiddelen voor honden is lang. De wetenschap gaat steeds verder vooruit en onze kennis neemt toe. De meeste mensen weten wel dat chocolade giftig is voor honden. Wij hebben voor u uitgezocht welke andere bekende voedingsmiddelen u beter niet op het menu van uw hond kunt zetten.
  • Druiven, krenten en rozijnen
Het eten van druiven, rozijnen en krenten kan leiden tot ernstig nierfalen. Een stukje krentenbrood kan al teveel zijn! Na inname gaat de hond vaak na enkele uren braken, gevolgd door diarree en verminderde eetlust. Ook sloomheid, buikpijn of algehele zwakte worden gezien. Na enkele dagen ontstaat nierfalen die een dodelijke afloop kan hebben.
Het is niet bekend wat de reden is dat druiven, krenten en rozijnen zo giftig zijn. Vergiftiging kan al optreden wanneer een hond 2 gram per kg lichaamsgewicht binnenkrijgt en misschien zelfs al eerder. Dit is een zeer kleine hoeveelheid! Neem dus altijd contact op met uw dierenarts wanneer u vermoed dat uw hond druiven, rozijnen of krenten heeft gegeten. Door de hond binnen 1 à 2 uur te laten braken (door de dierenarts!) en eventueel infuustherapie in te stellen kan veel ellende voorkomen worden.
  • Knoflook, ui, prei en bieslook
‘We geven altijd knoflook aan onze hond tegen de vlooien!’ Dit horen we regelmatig in de spreekkamer voorbij komen. Het is een van de meest frustrerende fabeltjes in de praktijk. In de eerste plaats omdat de werking van knoflook niet bewezen is en we regelmatig vlooien vinden bij honden die knoflook krijgen. Maar ook omdat knoflook giftig is. Dat geldt ook voor andere Allium soorten, zoals ui, prei en bieslook. Zowel na acute als na chronische blootstelling kunnen vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Deze kunnen al na 24 uur optreden, maar worden vaker pas na een aantal dagen gezien. De verschijnselen worden veroorzaakt door afbraak van de rode bloedcellen in de bloedbaan. Dit kan leiden tot braken, buikpijn, diarree, verminderde eetlust, bleke of gele slijmvliezen, snelle ademhaling, sloomheid, zwakte en zelfs toevallen. Ook nu geldt dat veel ellende voorkomen kan worden door de hond op tijd laten braken en andere maatregelen om opname in het maagdarmkanaal af te remmen.

Bepaald enzym is minder aanwezig

Voor alle Allium soorten (ui, maar dus ook knoflook) geldt dat er sulfiden inzitten die oxidatieve schade kunnen geven aan bloedcellen. Dit geldt bij uien vanaf 5 gram per kg lichaamsgewicht en voor knoflook ligt dit (waarschijnlijk) hoger. Door het drogen/bewerken (en dus ook kleinmaken) van knoflook, gaan deze schadelijke sulfiden er niet uit en het blijft dus ‘giftig’. De reden waarom honden en katten hier niet zo goed tegen kunnen, is omdat ze een bepaald enzym in lagere mate bezitten en de rode bloedcellen gevoeliger zijn voor oxidatieve schade. Dat verklaart het verschil met de mens. In de voedingssupplementen met knoflook voor huisdieren ligt de hoeveelheid knoflook evenwel vaak onder de (waarschijnlijk) toxische waarde. Raadpleeg wel uw dierenarts voor u overgaat tot het verstrekken van een dergelijk supplement.
  • Overige voedingsmiddelen
Naast chocolade, druiven en knoflook zijn er nog meer voedingsmiddelen die giftig zijn voor honden, zoals macadamianoten, avocado, xylitol-bevattende voedingswaren (snoep, kauwgom, tandpasta) en appelpitjes. Raadpleeg altijd een dierenarts indien u vermoedt dat uw hond wat verkeerds heeft gegeten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Vergiftiging, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.