Glucosamine voor honden

Onze viervoeters staan ​​erom bekend dat ze graag rond rennen en met volle teugen van het leven genieten. Maar door de jaren heen kan deze levensvreugde tol eisen van hun gewrichten, omdat gewrichten kunnen verslijten en pijnlijk en stijf worden.

Wanneer het zo ver is, dan kan het zijn dat u de inzet van supplementen gaat overwegen om de kwaliteit van leven van uw hond te verbeteren. Een veel gebruikt gewrichtssupplement voor honden is glucosamine. Dit wordt veelal ingezet in combinatie met chondroïtine.

Wat is glucosamine en chondroïtine voor honden?

Glucosamine

Glucosamine is een natuurlijke verbinding die wordt aangetroffen in kraakbeen. Als supplement komt het meestal uit schelpdieren of het kan in een laboratorium worden gemaakt van plantaardig materiaal.

Glucosamine is afkomstig van een groep nutraceuticals die bekend staan ​​als chondroprotectieve middelen (kraakbeenbeschermers) en wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van artritis en artrose bij mensen, paarden en honden.

Chondroïtine

Glucosamine wordt vaak gecombineerd met chondroïtinesulfaat, een supplement dat het herstel van kraakbeen in de gewrichten stimuleert. Meestal gemaakt van koeien- of varkenskraakbeen of plantaardige bronnen, bevordert chondroïtine het vasthouden van water en de elasticiteit van kraakbeen om te helpen bij schokabsorptie en voeding van de gewrichtsvoering. Bovendien wordt aangenomen dat het de afbrekende enzymen in gewrichtsvloeistof en kraakbeen remt, stolsels in de kleine bloedvaten vermindert en de bescherming van glycosaminoglycanen en proteoglycanen in gewrichtskraakbeen stimuleert.

Hoe werken glucosamine en chondroïtine samen?

Samengesteld in een supplementvorm, denkt men dat glucosamine en chondroïtine voor honden kunnen helpen bij het herstel van beschadigd kraakbeen, namelijk het gewrichtskraakbeen (het kraakbeen tussen gewrichten). Bovendien kunnen ze helpen de gewrichten en het omliggende weefsel te onderhouden, gewrichtsstijfheid te verlichten en de structurele integriteit van gewrichten en bindweefsels te ondersteunen.

Waar is glucosamine voor honden goed voor?

Glucosamine voor honden wordt vaak gegeven bij:

  • Verlichting van artritis veroorzaakt door gewrichtsinstabiliteit (bijv. na beschadiging van de banden), trauma (bijv. fracturen), schade aan kraakbeen of abnormale ontwikkeling.
  • Hulp bij de behandeling van letsel aan de wervelkolom.
  • Herstel na een gewrichtsoperatie.
  • Behoud van prestatie van honden in topconditie.

Werkt glucosamine voor honden?

Er zijn talloze onderzoeken uitgevoerd om de voordelen van glucosamine voor honden te bepalen en of het supplement in de eerste plaats werkt. In één onderzoek bij 35 honden bleek dat het geven van een combinatie van glucosamine en chondroïtine een positief effect had op mensen met artrose, daarom zou het gunstig kunnen zijn bij de behandeling van deze aandoening.

Hoewel de huidige resultaten positief zijn, is er nog meer onderzoek nodig om de voordelen van glucosamine voor honden te bepalen.

De bijwerkingen van glucosamine voor honden

Aangezien glucosamine een natuurlijk supplement is, zijn bijwerkingen zeldzaam, maar ze zijn mogelijk. Enkele van de tot nu toe waargenomen glucosamine-bijwerkingen zijn allergieën en, afhankelijk van de formulering van de glucosamine, kan dit vaker voorkomen wanneer bekend is dat uw hond allergisch is voor vis/schelpdieren, evenals milde gastro-intestinale effecten zoals dunne ontlasting en winderigheid .

Hoe kan ik mijn hond glucosamine en chondroïtine geven?

De ingrediënten glucosamine en chondroïtine worden geleverd als poeder, dat u eenvoudig in het voer van uw hond kunt strooien, en ze zijn ook verkrijgbaar in tablet, capsule en vloeibare vorm. Om de juiste dosering te bepalen, is het een goed idee om eerst met uw dierenarts te overleggen. Uw dierenarts kan u helpen de juiste formulering te vinden en te bepalen of het een goede aanpak is die past bij uw hond.

Geef nooit humaan glucosamine aan honden

Geef uw hond nooit glucosamine of chondroïtine bedoeld voor menselijk gebruik, aangezien dit grotere hoeveelheden van deze ingrediënten kan bevatten, die mogelijk giftig kunnen zijn voor uw hond. Overleg met uw dierenarts wat het juiste supplement is voor uw hond.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.