Gevolgen Brexit voor huisdieren

laatste update 27 februari 2019

Wat betekent een harde Brexit voor onze huisdieren?

De naderende Brexit heeft gevolgen voor het vervoer van dieren en producten van en naar het Verenigd Koninkrijk. Reizigers kunnen na een harde Brexit hun huisdier waarschijnlijk niet meer zomaar mee terugnemen na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het ziet er naar uit dat er invoercontroles komen en dat de EU een bloedtest verplicht stelt. Houdt u hier dus nu alvast rekening mee als u plannen heeft om te gaan reizen!

Welke regels gelden er voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk?

Uw hond of kat moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Chip ter identificatie, geplaatst vóór de rabiës vaccinatie
  • Geldige rabiës vaccinatie. Deze kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Na vaccinatie zult u minimaal 21 dagen moeten wachten voordat uw dier mag reizen. Wanneer een bloedtest verplicht wordt, zal deze wachttijd nog veel verder oplopen.
  • Geldig reisdocument. Dit is een Europees dierenpaspoort.
  • Honden moeten behandeld worden tegen Echinococcose tussen 24 en 120 uur voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Dit moet door de dierenarts worden bijgeschreven in het paspoort.

Verplichte bloedtest

Met de bloedtest kan bepaald worden of de rabiës vaccinatie goed is aangeslagen. Deze test moet dan minimaal 30 dagen na de vaccinatie worden afgenomen. Wanneer deze test in de EU wordt gedaan, kan deze worden bijgeschreven in het Europese dierenpaspoort en geldt er verder geen wachttijd. Laat u deze test pas in het Verenigd Koninkrijk uitvoeren, dan geldt een wachttijd van 3 maanden voor uw dier naar de EU mag reizen.

Andere gevolgen van een harde Brexit

Het is mogelijk dat de beschikbaarheid van diergeneesmiddelen en medische hulpmiddelen beïnvloedt wordt door de Brexit. Op dit moment is nog niet duidelijk of we hier daadwerkelijk hinder van zullen ondervinden.

Kijk voor de meest recente en uitgebreide informatie op de NVWA huisdieren pagina

Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips
Dierenarts drs. Noortje van der Helm, dierenartsenpraktijk Horst

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -12%
Bundelvoordeel
Bundelvoordeel