Geriatrisch vestibulair syndroom hond

Wat is het? Met enige regelmaat zien we patiënten in de spoeddienst verschijnen waarvan eigenaren denken dat ze een TIA of hersenbloeding hebben. Bij honden komt dit echter zeer zelden voor en moeten we eerder aan het Geriatrisch Vestibulair Syndroom denken. Dit is een aandoening waarbij de 8e kopzenuw betrokken is, die voor meestal spectaculaire houdingsstoornissen zorgt. Wat er precies misgaat en waarom, is op dit moment nog niet bekend. Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar we zien het vooral bij oudere honden.

Wat zijn de symptomen?

Vaak ontstaat het acuut (binnen enkele uren) en het kan er zeer heftig uit zien. Er kunnen verschillende neurologische klachten zijn: scheve kop, heen en weer bewegen van de ogen (nystagmus), rondjes lopen, omvallen, dronkemansgang (ataxie), niet meer goed kunnen lopen of opstaan en braken. Deze symptomen passen bij een probleem in het evenwichtsorgaan.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek, neurologisch onderzoek, ooronderzoek, bloedonderzoek en eventueel een MRI-scan kunnen andere oorzaken voor de neurologische verschijnselen worden uitgesloten.

Waaruit bestaat de behandeling?

De vooruitzichten van een patiënt met het geriatrisch vestibulair syndroom zijn prima. Binnen enkele dagen tot weken zullen de verschijnselen vanzelf volledig verdwijnen. Behandeling met medicijnen is doorgaans niet nodig.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl Drs. Noortje van der Helm Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: