Feline Chronic Gingivitis-Stomatitis complex (FCGS) kat

Wat is het?

Bij katten komt het Feline Chronic Gingivitis-complex voor (FCGS). Dit is een steeds terugkerende en soms zeer uitgebreide mondslijmvliesontsteking. Het komt voor op alle leeftijden, waarbij de eerste symptomen vaak al bij jonge dieren te zien zijn. Er zijn meerdere oorzaken die een rol kunnen spelen, zoals: tandplak, tandsteen, tandhalslaesies, afgebroken kiezen, verminderde weerstand (door bv. FeLV/FIV infectie), Calicivirus infectie (niesziekte) en allergieën. Ook lijkt het bij sommige rassen vaker voor te komen dan andere.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn drie vormen die tegelijk of apart van elkaar kunnen voorkomen. In het eerste stadium is alleen het tandvlees ontstoken (gingivitis). Het tandvlees is dan rood, gezwollen en bloedt snel. De kat zal uit de bek stinken. In het tweede stadium raakt het wangslijmvlies ook betrokken bij de ontsteking. In het derde stadium raakt ook het slijmvlies bij de keel en het gehemelte ontstoken. De ontstekingen zijn erg pijnlijk en de kat zal vaak stoppen met eten, met een scheve kop eten of zich meer terugtrekken.

Hoe stellen we de diagnose?

Met een goede bekinspectie kan de uitgebreidheid van de aandoening worden vastgesteld. Met dentale röntgenfoto’s kunnen afwijkingen aan de tandhals en –wortels worden vastgesteld. Bloedonderzoek kan FIV/FeLV uitsluiten.

Waaruit bestaat de behandeling?

Behandeling met pijnstillers, antibioticum of andere medicijnen werkt helaas vaak onvoldoende. Vaak zal worden overgegaan tot een professionele gebitsreiniging en extractie van de betrokken kies of tand. Soms is de enige oplossing om alle kiezen te trekken. Dit klinkt misschien afschrikwekkend, maar de kat zal zich hierna veel beter voelen en weer normaal kunnen eten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Gebit, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+7% Dubbelslag korting
Uw korting -10%
+7% Dubbelslag korting
+7% Dubbelslag korting
+7% Dubbelslag korting