Equine Polyneuropathie paard

Equine Polyneuropathie, ook wel AEP of Scandinavisch Knokkelsyndroom genoemd, komt sinds 1995 voor bij paarden in de Scandinavische landen. Het is een ernstige aandoening waarvan de oorzaak tot op heden niet bekend is. Wat weten we wel van Equine Polyneuropathie?

Ziekteverschijnselen bij het paard

Bij paarden met AEP zien we vooral spierzwakte in de achterbenen waardoor de kogelgewrichten achter naar voren gaan buigen. Verder is er eigenlijk niet veel aan het paard te zien. Het paard eet en drinkt goed en het gedrag is normaal. Een behandeling is niet mogelijk en de dood is vaak het gevolg.

Wanneer zien we deze ziekte?

Equine Polyneuropathie zien we vooral in Zweden, Noorwegen en Finland en nu ook in IJsland. De ziekte zien we meer bij jonge dan bij volwassen paarden, niet bij veulens. De periode tussen einde winter en begin zomer laat de meeste gevallen zien.

Wat is de oorzaak van AEP?

De oorzaak van AEP is onbekend. Wel lijkt het er op dat de ziekte een verband heeft met het eten van hooi. Mogelijk zijn het gifstoffen die in deze voeding van het paard de ziekte kunnen veroorzaken. Welke gifstof dit betreft weten we niet. Equine Polyneuropathie is niet besmettelijk of erfelijk.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling mogelijk. Symptomatische ondersteuning is geboden. Ongeveer 30-50% van alle paarden met deze aandoening gaat dood of wordt geëuthanaseerd.

Komt AEP in Nederland voor?

Nee, AEP komt niet voor in Nederland.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Weerstand, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: