Equine Infectieuze Anemie paard

Equine infectieuze anemie (EIA) is een virale infectieziekte die voornamelijk ernstige bloedarmoede veroorzaakt bij paarden, ezels en muildieren. De ziekte gaat gepaard met terugkerende vermoeidheid, koortsperioden en zwelling onder de buik en in de benen. Paarden kunnen, ondanks goede eetlust, ernstig vermageren. Drachtige dieren kunnen aborteren.

Levenslang infectieus      


De ziekte wordt door bloedzuigende insecten verspreid (o.a. stalvliegen, dazen), maar kan ook door bloed, melk en sperma overgebracht worden. Het equine infectieuze anemie-virus is een lentivirus, behorende tot dezelfde familie als het HIV virus bij de mens. Wanneer een paard eenmaal is geïnfecteerd met het virus, blijft het bloed levenslang infectieus.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen (m.n. koorts die niet op therapie reageert en vermageren ondanks zeer goede eetlust) en bloedonderzoek (Coggins test)..

Waaruit bestaat de therapie?

Er bestaat geen vaccin of therapie voor de ziekte. Het is vaak moeilijk om EIA van andere met koorts gepaard gaande ziekten te onderscheiden. De ziekte is meldingsplichtig. Besmette dieren worden geeuthanaseerd.

De verspreiding van EIA is wereldwijd

In Europa werden in 2009 haarden vastgesteld in Frankrijk, Duitsland, Italië, Slovenië en Kroatië. In Roemenië komt de ziekte veelvuldig voor. Zowel in België als in Engeland zijn begin 2010 enkele paarden gevonden die uit Roemenië afkomstig waren en die ziek zijn geworden van het EIA virus.
In september 2014 zijn, 3 uit Roemenië geïmporteerde, paarden in Duitsland gevonden, die de ziekte bij zich droegen. Ook is er in september 2014 een positief paard in Engeland gevonden dat geïmporteerd was uit Nederland (Ede)!

Inmiddels zijn er strengere Europese voorschriften gekomen voor de handel in uit Roemenië afkomstige paarden.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Weerstand, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: