Een huisdier helpt zijn baasje langer en gelukkiger te leven

Tijdens een lezing aan de Harvard School zijn onlangs de voordelen van gezelschapsdieren voor de gezondheid van mensen besproken. De American Heart Association meldde dat het bezit van een huisdier, of het nu een harig, geschubd of gevederd dier is, het sterftecijfer met 24 procent vermindert.

Gemakkelijker meer bewegen met hond

Honden laten mensen uit in het bos

Uit onderzoek is gebleken dat een hondenbezitter meer beweegt. Daardoor is de kans om de medisch aanbevolen 150 minuten per week matig intensief te bewegen veel groter. Wanneer die trainingsrichtlijn wordt gehaald dan gaan namelijk de bloeddruk en het cholesterol gehalte omlaag. Studies tonen aan dat wanneer een eigenaar van een huisdier probeert om zijn zwaarlijvige hond op een gezond gewicht te krijgen, de eigenaar daar ook de vruchten van plukt. Een eigenaar zal eerder meer gaan wandelen voor de gezondheid van zijn hond dan voor zichzelf. 

Wandelen met de hond is een uitnodiging voor een gesprek

Twee vrouwen lachen met de hond in hun handen

Het hebben van een huisdier kan eenzaamheid verminderen en sociale verbindingen creëren, wat cruciaal is voor een gezond leven. Iedereen die een hond bezit en met die hond wandelt, weet dat het een uitnodiging is voor een gesprek. Dieren brengen mensen bij elkaar, en sociale verbondenheid is cruciaal voor een gezond leven. Volgens gegevens van de Harvard Study of Adult Development is het hebben van hechte relaties één van de belangrijkste voorspellers van het behouden van een goede gezondheid. Zelfs op hoge leeftijd.

Aaien, spelen en oogcontact met een huisdier verlaagt het stressniveau

Hond wordt geaaid op bed door mens

Aaien, spelen met of zelfs gewoon oogcontact houden met huisdieren, maakt oxytocine vrij in de hersenen. Oxytocine verlaagt de stressniveaus in het lichaam. Interessant is dat onderzoek met honden heeft aangetoond dat ze óók een oxytocine-boost krijgen van deze interacties.

Beter slapen door huisdier?

Kinderen liggen met hond in bed te slapen

De regelmatige lichaamsbeweging door het uitlaten van een hond, het berijden van een paard of het spelen met huisdieren verbetert de kwaliteit van de slaap. Maar er is een voorbehoud: “Als mensen ervoor kiezen om met hun huisdieren te slapen, betekent dit dat hun slaap vaak wordt onderbroken. We willen wel dat mensen zeven tot negen uur ononderbroken slapen, dus dat is iets om over na te denken.”

Kijken naar vissen verlaagt de bloeddruk

Kind kijkt naar vissen in aquarium

Vissen brengen de voordelen van de natuur ook binnenshuis. Studies hebben aangetoond dat het langdurig kijken naar vissen iemands bloeddruk verlaagt. Daarbij helpt het houden van vissen in huis de eigenaar de eigen routines te behouden. Uit onderzoek met oudere weduwen en weduwnaars bleek dat het bezit van huisdieren hun dagen de nodige routine en verantwoordelijkheid bracht. “Huisdieren geven een sterk gevoel van doelgerichtheid – een routine en een verantwoordelijkheid om voor een ander levend wezen te zorgen”. Dat kan alleen al een drijfveer zijn om iemand ’s ochtends uit zijnbed te krijgen.

Gezondere eetkeuzes door dier in huis

Hond eet uit voerbak met vrouw er bij

Wanneer u uw huisdier voedt, is dat meestal volgens een vast schema. Het blijkt dat het ook voor ons goed is om ons aan een vast eetschema te houden. Daarvoor moeten we plannen wat we eten en daardoor maken we gezondere keuzes. Daarbij maken steeds meer mensen voor hun huisdier eten dat heerlijk en voedzaam is. En mogelijk wordt dat overgedragen op de kwaliteit van het voedsel dat we voor onszelf maken.

Cavia’s kunnen vertrouwen geven

Mens met cavia vol vertrouwen

Naast de bekende therapiedieren zoals honden en katten, gebruiken psychiaters ook konijnen, vogels, lama’s en zelfs cavia’s in hun therapeutische praktijken. Niki Vettel, een psychiater gespecialiseerd in verslavingsstoornissen, geeft aan dat gestructureerde therapeutische tijd met cavia’s haar patiënten heeft geholpen om mindfulness en vertrouwen te oefenen. Het is natuurlijk al langer bekend dat paarden ook mensen fysiek en mentaal kunnen helpen. 

Echt met uw dier omgaan

Langer en vooral gelukkiger leven. Wie wil dat nou niet? En dat uw huisdier hieraan dus echt kan bijdragen, dat is wel heel fijn. Het fijnste is dat u elke dag weer echt met uw dier omgaat. En wie weet leeft uw trouwe vriend daardoor ook langer én gelukkiger!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

bron: artikel “de gezondheidsvoordelen van het bezitten van een huisdier” Harvard Magazine

Categorie: Algemeen, Gedrag, Hond, Kat, Konijn

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Vorige week door domme pech mijn kaak gebroken, 69 jr en al 25 jr whippets. De kanjers die ik nu nog om me heen heb, zijn nu nog meer goud waard dan ze al waren. Ze houden me aan de gang en een doel om door te zetten!! Zonder mijn honden zou alles er zwa

    Laat de overheid dit eindelijk eens beseffen en stoppen met hondenbelasting, ze weten niet waar ze mee bezig zijn...

  • 1


Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Uw korting -5%
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau